23948sdkhjf

Ikea anmäls för tvångsarbete

Ikea har anmälts till amerikanska tullen för att ha importerat sängkläder från Turkmenistan. Varorna kan vara produkten av tvångsarbete.
I dag på morgonen rapporterar bland annat TT om fallet.

I februari avslöjade nyhetsbyrån att Ikea har en underleverantör i den centralasiatiska diktaturen i Turkmenistan. Det fick bland annat paraplyorganisationen The Cotton Campaign att reagera, eftersom man hävdar att all bomullsskörd i landet sker med tvång.

Nu anmäler två organisationer importen till USA:s tullverk och departementet för inrikes säkerhet, skriver TT. De hänvisar till en lag som förbjuder försäljning av produkter som helt eller delvis är tillverkade under tvång.

I amälan nämns några sängkläder vid namn: "Nyponros" och "Malou". Ikea säljer produkterna både i Usa, Sverige och resten av världen, skriver TT.

Ikea hävdar att man genom tredje part kontrollerar produktionsförhållandena i Turkmenistan och att företagets uppförandekod, med bland annat föreningsfrihet, följs.

Kritikerna säger att att föreningsfrihet inte existerar i landet och att det inte går att utföra oberoende trovärdiga granskningar av arbetsförhållandena i ”den stenhårda diktaturen, som ofta jämförs med Nordkorea”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062