VRG: Ny strategi ska ge lönsamhet
Nu krävs krafttag för att få ordning på sko- och modeaccesoarkoncernen Venue Retail Group. Nyemission och ny strategi annonseras och 35 butiker ska stängas.
Därtill genomförs en riktad nyemission av preferensaktier till samtliga konvertibelinnehavare, i utbyte mot att konvertibellånet om 79 miljoner kronor löses in och därmed omvandlas till eget kapital.
Totalt tillförs därmed eget kapital om 211 miljoner kronor.
VRG är för närvarande inne i en omstruktureringsfas.
I samband med delårsrapporten för första kvartalet meddelades att styrelsen och den nya ledningen påbörjat arbetet med en genomgripande strategisk översyn samt en genomgång av kapitalstrukturen. Deras syfte är att uppnå en långsiktig finansiell stabilitet och lönsamhet.
Nu har bolaget anlitat Carnegie som strategisk rådgivare under 2016.
Tuffa åtgärder
I vd kommentaren analyserar VRG:s nye vd och koncernchef Jonas Ottosson bakgrunden till bolagets problem och vilka åtgärder som krävs för att räta upp situationen:
"Venue Retail Group har under ett antal år fokuserat på tillväxt och förvärv varför lönsamheten i bolaget blivit lidande. För att minska komplexiteten och öka lönsamheten har en strategisk översyn av butiksbeståndet gjorts och styrelsen har fattat beslut om att lägga ner cirka 35 butiker. Detta beslut innebär att bolaget blir av med förlustbringade butiker som påverkat resultatet negativt med cirka -10 miljoner kronor årligen samt att ytterligare besparingar av overheadkostnader kan realiseras.
Översynen och nedläggningarna medför att Bolaget drabbas av engångskostnader om -164 miljoner kronor i form av nedläggningskostnader och nedskrivningar av goodwill, varumärken, immateriella tillgångar samt butiksinredning. Av detta belastar -119 miljoner innevarande kvartal och -45 miljoner kommande kvartal, Q3 och huvuddelen av kostnaderna är inte kassaflödespåverkande."
Han skriver även att arbetet med koncept och sortimentsförändring sedan oktober 2015 har fått stort utrymme i organisationen och att en ny affärsplan har utarbetats. "Detta har varit högsta prioritet för att kunna nå ut till konsument så fort som möjligt. Vi räknar med att se de första effekterna av detta arbete under hösten 2016."
Andra kvartalet (december 2015-februari 2016)
Venue Retail Group redovisar för andra kvartalet en försäljning i jämförbara butiker om -6 procent och ett EBITDA före engångskostnader om -6 miljoner kronor.
Jonas Ottosson kommenterar utfallet för andra kvartalet med att "såväl utfall som utveckling av försäljning och lönsamhet är otillfredsställande. Det som påverkade kvartalet negativt var en svag decemberförsäljning, en ogynnsam norsk marknad samt en försvagning av den norska kronan."
Han framhåller dock att kvartalet avslutades med en stark februariförsäljning som överträffade både föregående års samt marknadens försäljningssiffror.
Under andra kvartalet uppgick koncernens nettoomsättning till 240,4 miljoner kronor (265,1)
Färre butiker och en försvagning av den norska kronan har påverkat omsättningen negativt med totalt -17 miljoner kronor jämfört med motsvarande period föregående år.
Bruttovinstmarginalen uppgick till 48,0 procent (48,0)
Resultat före av- och nedskrivningar och engångskostnader blev -5,9 miljoner kronor (2,1)
Koncernens försäljning för jämförbara butiker under kvartalet minskade med -6 procent
Under kvartalet har tre olönsamma butiker stängts
Perioden september 2015-februari 2016:
Koncernens nettoomsättning uppgick till 440,3 miljoner kronor (481,1)
Färre butiker och en försvagning av den norska kronan har påverkat omsättningen negativt med totalt -33 miljoner krononr jämfört med motsvarande period föregående år.
Bruttovinstmarginalen uppgick till 51,2 procent (51,1)
Resultat före av- och nedskrivningar blev -16,6 miljoner kronor (2,4) exklusive engångskostnader.
Nya mål
I samband med omstruktureringen av balansräkningen och den strategiska översynen av butiksbeståndet har koncernens ledning beslutat om nya finansiella mål:
- Accessoarer (Accent/Morris) ska uppnå en EBIT-marginal om 5-7 procent inom 3-5 år
- Skor (Rizzo/NK) skall ska uppnå en EBIT-marginal om 7-9 procent inom 3-5 år
I samband med omstruktureringen uppstår engångskostnader om totalt 164 Mkr, varav 45 Mkr kommer belasta nästkommande kvartal, Q3. Huvuddelen av engångskostnaderna avser nedskrivningar av tillgångar, vilka inte är kassaflödespåverkande.