23948sdkhjf

Trots EU-förbud: Farliga ämnen i frukt och grönt

Många av världens farligaste bekämpningsmedel har under de senaste fem åren hittats i mat som säljs i Sverige. Det visar en granskning som Ekot har gjort.


Livsmedel i Sverige innehåller farliga bekämpningsmedel, trots att de är förbjudna inom hela EU. En del av ämnena är hormonstörande, vilket innebär att de är farliga även i mycket små mängder.

Enligt Ekots granskning som gjorts för boken Miljödieten, har Livsmedelsverket inte slagit larm, trots att de i sina stickprovskontroller hittat rester av ämnena. Livsmedelsverket ska helt enkelt inte ha gjort kontroller över vilka bekämpningsmedel som är förbjudna. Dessutom slår inte Livsmedelsverket larm om halterna inte överstiger deras gränsvärden.

22 förbjudna ämnen

När Ekot gjorde en egen koll på ämnena som hittats i stickkontrollerna upptäckte de att Livsmedelsverket påträffat hela 22 förbjudna ämnen i livsmedel, främst – men inte enbart – i frukt och grönsaker som odlats utanför EU-länder. Det ska röra sig om 150 fall de senaste fem åren, och hormonstörande ämnen hittades i till exempel äpplen, apelsiner, russin, vindruvor och chilifrukter.

Farliga i små doser

Att hormonstörande ämnen är farliga även i mycket små doser vet vi i dag, men exakt hur små är oklart.

– Det påverkar till exempel reproduktionen och förmågan att få avkomma. Det är ju egenskaper som är oacceptabla egentligen, säger Peter Bergkvist , strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, till Ekot.

– Just när det gäller de här hormonstörande ämnen så är inte bara de doser man utsätts för relevant, utan även när man utsätts för de här ämnena, säger han vidare.

"Åt rätt håll"

Men utvecklingen går åt rätt håll, menar Livsmedelsverket.
– Antalet fall som innehåller så höga nivåer att de är skadliga för oss konsumenter minskar. Om vi håller oss till överskridande av gränsvärden så har det minskat drastiskt sedan 2009. Då är det en klar trend rakt neråt, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör på Livsmedelsverket till Ekot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.072