”Minskade inkomstklyftor bäst för handeln”
– Det går bra för detaljhandeln. Att sällanköpsvaruhandeln ökar mer än dagligvaruhandeln, är ett säkert tecken på högkonjunktur, säger Michael Cronholm, konsultchef på HUI Research.
Förra året ökade BNP med 4,1 procent. För innevarande år tror HUI Research fortsatt på en ökningstakt på 3,6 procent och ligger också kvar på bedömningen för 2017 med 3,2 procent.
Motsvarande siffror för hushållens konsumtion är 2,6 procent för 2015 med prognosen på 3,1 procent för 2016 och 2,7 för 2017 – alltså även här oförändrade prognoser.
God tillväxt
Förra året ökade detaljhandeln totalt med 5,9 procent. Prognosen är att innevarande år landar på 4,0 procent och 2017 på 3,5 procent – oförändrade prognoser.
Motsvarande siffror för dagligvaror är 4,0 procent för 2015, med 3,5 respektive 3,0 procent för 2016 och 2017.
Sällanköpsvarorna ökade sin tillväxt med hela 7,4 procent förra året. Bygghandeln och möbelhandeln var de stora vinnarna här.
I år tror HUI på en tillväxttakt på 4,0 procent och för nästa år på 3,5 procent för sällanköpsvarorna.
Svenskarna sparar buffert
– Svensk ekonomi går som tåget, sade Michael Cronholm och tillade att hushållen tror mer på den egna ekonomin än på Sveriges som helhet.
Sparkvoterna är historiskt höga, på åtta procent.
– På kort sikt är det negativt för detaljhandeln. På längre sikt kan den här bufferten som hushållen bygger upp gangna detaljhandeln, till exempel om och när räntan höjs, amorteringskrav införs och bostadspriserna går ner, sade Michael Cronholm.
Nyanlända bra för handeln
Det brukar inte diskuteras så mycket i sådana här handelssammanhang, men nu lyftes flyktingsmottagandet fram. Det ökade flyktingmottagandet kommer att märkas i handeln, med större efterfrågan på mat, kläder och andra behovsvaror.
Rapporten pekar samtidigt på att inkomstklyftorna i samhället ökar, på samma gång som inkomsterna ökat för samtliga grupper.
HUI Research bedömer att inkomstklyftorna kommer att vidgas ännu mer. En viktig faktor här är hur väl de nyanlända med uppehållstillstånd kan integreras på arbetsmarknaden.
Svenskar med lägre inkomster kommer att driva på efterfrågan inom lågprishandeln.
Samtidigt lyfts okade inkomstklyftor fram som en ekonomiska risk för detaljhandlarna. Risken ligger i lägre tillväxt, eftersom höginkomsttagare konsumerar en mindre andel av sin inkomst än låg- och medelinkomsttagare, är rapportens analys.
– För detaljhandeln i stort är det bättre om inkomstklyftorna är mindre, konstaterade Michael Cronholm på dragningen.