23948sdkhjf

EU föreslår försäljningstvång för e-handeln

Näthandlare måste sälja till konsumenter inom hela EU. Det är innehållet i ett förslag lagförslag som EU-kommissionen planerar att lägga fram under våren.


Under våren planerar EU-kommissionen att presentera ett lagförslag som skulle innebära ett försäljningstvång inom EU för e-handeln. EU-kommissionen anser att det finns ett problem med att företag systematiskt nekar konsumenter att köpa varor och tjänster inom EU på grund av konsumentens nationalitet eller bostadsort.

Det rapporterar Stefan Kvarfordt , EU-ansvarig inom Svensk Handel från Bryssel.

– I nuläget verkar det som att EU-kommissionen är inställd på att föreslå ett krav på att e-handlare inte ska kunna neka försäljning till konsumenter i andra medlemsstater om leverans av varan sker till en adress på de medlemsstater där e-handlaren normalt levererar, skriver han i ett meddelande.

Svensk Handel motsätter sig ett försäljningstvång och har för EU-politiker och tjänstemän påtalat en rad praktiska problem med en kommande reglering.

– Bland annat har vi framfört att handeln måste ha möjlighet att säga nej till transaktioner där riskhanteringssystemen varnar för bedrägerier eller att e-handlaren ej ska tvingas in i olönsamma affärer med konsumenter i länder där den enskilda handlaren har begränsad kunskap om gällande konsumenträtt, produktkrav med mera, skriver Stefan Kvarfordt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063