23948sdkhjf

Fängelse för Gekåsbedragare

Domen har nu fallit mot den Gekåsbedragare som lurat till sig fyllda kundvagnar, under täckmantel att varorna skulle använda i i hjälpverksamhet.
Hallands nyheter och Dagens nyheter finns bland de media som rapporterar om fallet.

Hallands nyehter beskriver hur mannen registrerat organisationen Barn och anhörigas rätt i kriminalvården (Bark) enbart med syfte att kunna luras.

I april för nästa fyra år sedan var mannen på Gekås i Ullared och lyckades övertyga kassapersonalen att lämna ut elva kundvagnar med varor till ett värde av över 134 000 kronor mot en rekvisition utställd på Bark. Varorna skulle betalas mot faktura, vilket mannen inte gjorde. Istället försökte han sälja varorna vidare.

Van bedragare

När mannen sedan kom och försökte samma sak igen, några dagar senare, hade Gekås-personalen fattat misstankar och lagt en dataspärr.

När mannen nu stod inför rätta var det inte bara Gekås, utan inalles 15 företag och personer i södra Sverige som hade krav på honom.

Domen föll först nu eftersom den danske mannen hållit sig undan men kunde gripas och häktats i slutet av januari.

Köpare understödjer stölder

I en intervju i GT/Expressen i december 2014 säger Gekås säkerhetschef Boris Carlsson :

– Vi har varken mer eller mindre brottslighet än andra.

Enligt honom stjäls det för 16-20 miljoner kronor från Gekås varje år.

– Ligorna gör det av en anledning, de vill sälja av det och föra godset vidare. Får man stopp på alla som köper varorna sen så hade handeln i Sverige fått ner siffrorna på svinn, säger Boris Carlsson till tidningen.

Brotten som begås på Gekås

Enligt samma artikel polisanmäls varje år ett par hundra brott på varuhuset. Mellan en tredjedel och hälften är stölder. I övrigt kan det handla om bedrägerier, misshandelsfall, ofredanden och skadegörelse.

– Det är mycket människor som är på samma plats, normalt är det 20 000-25 000 personer som besöker varuhuset på en dag. När så många samlas på ett och samma ställe så stöter man ihop och då kan det bli kontroverser och liknande, säger Stefan Jarlhage , utredningschef vid polisen i Falkenberg i intervjun.

Inomhus och på parkeringen

Det händer saker inne i varuhuset och på parkeringen, som när något står och ”paxar en plats” och inte flyttar sig när det kommer en bil.

– Här står jag och så kommer du med bilen du rullar, jag flyttar inte, du rullar framåt, till slut kommer stötfångaren mot mina ben, beskriver Stefan Jarlhage till GT/Expressen.

Samtidigt poängterar Stefan Jarlhage att det egentligen är relativt lite brottslighet på Gekås, sett till hur många besökare varuhuset har.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063