Kritik mot nya glasögonbidraget
Den nya lagen om glasögonbidrag till barn och unga, som börjar gälla idag, är otydlig och skapar förvirring hos såväl optiker, konsumenter och landsting, hävdar representanter för optikbranschen.
– Den nya förordningen och lagen verkar vara ett hafsverk. Ingen vet hur det ska fungera, säger Carl Erik Eriksson, vd för nätoptikern Favoptic, till dagenshandel.se.
Bidraget är glädjande för många, såväl konsumenter som optiker, påpekar Carl Erik Eriksson. Men han pekar på att det fortfarande finns många obesvarade frågor.
– Beloppet som nämns är 800 kronor. Omfattar det även synundersökning? Gäller det ytbehandlingar?
– Hur ofta kan bidraget utnyttjas, varje år? Om synen ändras snabbt, utgår det nytt bidrag då?
– Det verkar ingen veta, varken landstingen, inte SKL Sveriges kommuner och landsting. Och framför allt inte vi optiker eller konsumenterna, säger Carl Erik Eriksson.
Han berättar att landstinget i Skåne uppmanar de som köper glasögon eller kontaktlinser till barn och ungdomar att spara kvittona. Under våren ska man fatta beslut om vilka regler som ska gälla och i maj kommer landstinget att lägga ut på sin hemsida hur konsumenten ska agera, ladda ner blanketter och skicka in tillsammans med kvitton när de vet vad som gäller.
– Man undrar verkligen varför Regeringen släpper ett sådant här ofärdigt förslag. Det skapar en stor osäkerhet för oss i optikbranschen som inte kan svara på kundernas frågor, säger Carl Erik Eriksson.