Kontaktlöst inte helt säkert
Det genomfördes över 1 miljard kontaktlösa transaktioner i Europa under 2015. Smidigt - javisst men den nya tekniken öppnar också för smidiga kontaktlösa stölder.
Populärt men farligt
De kontaktlösa korten har verkligen tagits emot väl av europeiska konsumenter - men myntet har en baksida:
Det är lätt att betala, men det är också lätt att stjäla information.
I höstas, när de första kontaktlösa korten hade introducerats på den svenska marknaden skrev Göteborgsposten om farorna med den nya tekniken:
"En bedragare kan stjäla kortuppgifterna utan att ens ha lagt beslag på ditt betalkort. Det sker genom att det är möjligt att läsa av kortuppgifterna trådlöst. Risken är förstås stor att du inte märker stölden förrän du ser ditt minskade saldo".
Tekniken heter närfältskommunikation och förkortas NFC. En antenn i kortet kommunicerar med en mottagare i kassasystemet.
Kontaktlösa köp görs utan kod upp till 250 kronor. Den konsument som inte vill ha funktionen kan stänga av den. Kontaktlösa större köp görs alltid med pinkod.
Tekniken kommer även att fungera med mobil som har NFC-kort.
Lätt att stjäla
I Storbritannien där de kontaktlösa betalkorten slog igenom redan under 2012 är fenomenet välkänt.
Göteborgsposten skriver om ett test som den brittiska konsumenttidningen Which? genomfört av hur kortuppgifter kan hamna i orätta händer.
Deras granskande reportrar laddade ner ett gratisprogram för att kunna läsa av informationen på kontaktlösa kort. Av tio testade kort lyckades journalisterna stjäla informationen på samtliga, trots att korten sägs maskera alla personliga uppgifter.
Informationen kunde sedan användas för att köpa kapitalvaror på nätet.
Kryphål
Den brittiska konsumenttidningens reportrar testade även att inom ett visst avstånd hålla två kort, det vill säga en fejkad situation där en annan kund står i kön före vid terminalen för att betala, men ett annat kort samtidigt befinner sig inom räckhåll för avläsning. Även där fanns kryphål och fel kort blippades av terminalen.
En av Danmarks experter på betalningstjänster Troels Hauer Holmberg , på konsumentföreningen Forbrugerrådet Tænk, säger till tidningen Penge & privatøkonomi att risker finns med det kontaktlösa kortet eftersom kortuppgifterna går att stjäla trådlöst utan att konsumenten har det framme, precis som Which? har bevisat.
I princip kan kortuppgifter stjälas genom att kriminella rör sig på pendeltåg och bussar och håller en läsare mot väskor eller fickor där kort förvaras.
Utrullning i Sverige
Mastercard arbetar tillsammans med handel, banker, besöksnäring och kollektivtrafik i sammanslutningen Contactless Forum. Målet är att 50 procent av alla terminaler ska acceptera kontaktlösa betalningar samt att 50 procent av de svenska konsumenterna ska ha möjlighet att betala kontaktlöst i Sverige 2017, säger Mats Taraldsson , affärsutvecklingschef på Mastercard i Norden och Baltikum.