23948sdkhjf

Fortsatt tillväxt i Mekonomen

Mekonomens rapport för fjärde kvartalet 2015 visar att Intäkterna ökade med 5 procent till 1 447 miljoner kronor. För helåret ökade försäljningen med 7 procent till 5 761 miljoner kronor.
Mekonomens intäkter för fjärde kvartalet ökade med 5 procent till 1 447 miljoner kronor, att jämföra med 1 373 miljoner samma period 2014.
Exklusive förvärvet av Opus Equipment ökade intäkterna med 3 procent. Justerat för valutaeffekter och räknat på jämförbart antal vardagar ökade intäkterna med 7 procent.
Engångskostnader i det fjärde kvartalet har påverkat rörelseresultatet negativt med 21 miljoner kronor och MECA:s exportaffär till Danmark har påverkat rörelseresultatet negativt med 11 miljoner kronor..

För helåret 2015 ökade intäkterna med 7 procent till 5 761 (5 390) miljoner kronor. Exklusive förvärvet av Opus Equipment ökade intäkterna med 6 procent. Justerat för valutaeffekter och räknat på jämförbart antal vardagar ökade intäkterna med 8 procent.

Mekonomens vd och koncernchef Magnus Johansson konstaterar i en kommentar att tillväxten i Mekonomen är fortsatt god, men att fjärde påverkades negativt av engångskostnader

Han framhåller att bolaget under 2015 tagit marknadsandelar på sina huvudmarknader. Men engångskostnader och affärerna i Danmark under fjärde kvartalet påverkar resultatet negativt med ungefär 30 miljoner kronor.
Han säger också att försvagningen av den norska kronan under kvartalet har kompenserats via prisökningar. Kassaflödet från den löpande verksamheten har stärkts i kvartalet.

Mekonomen Groups intäkter under det fjärde kvartalet 2015 ökade med 5 procent till 1 447 miljoner kronor.
Magnus Johansson framhåller att den goda tillväxten i kvartalet framför allt drivs av ökad försäljning till ansluta och oberoende verkstäder där tillväxten når över 10 procent. Han talar också om att Mekonomen systematiskt förbättrat tillgängligheten av reservdelar lokalt, och att detta ligger bakom den positiva utvecklingen.

Rörelseresultatet under fjärde kvartalet minskade till 109 miljoner att jämföra med 145 miljoner för Q4 2014.
Magnus Johansson framhåller att rörelseresultatet i det fjärde kvartalet har påverkats av engångskostnader som är hänförbara till lagernedskrivningar och avsättningar för returer samt organisationsförändringar och butiksnedläggningar i Mekonomen Sweden.
Dessutom tynger MECA:s exportaffär till Danmark fortsatt resultatet.

Han summerar 2015 :
– Sørensen og Balchen, Mekonomen Norway och MECA, exklusive den danska exportaffären, har stärkt sina resultat i det fjärde kvartalet och för helåret 2015. Samtliga koncernbolag har tagit marknadsandelar 2015.

Han framhåller också att Mekonomen Group under helåret 2015 påverkats negativt av försvagningen av den norska kronan, exportaffären till Danmark och engångskostnader i det fjärde kvartalet, men att företaget samtidigt har "stärkt sin position i marknaden och inlett viktiga satsningar för framtiden".

Han bedömer att förutsättningarna för 2016 är att et finn en något större bilpark efter att nybilsförsäljningen i Sverige hamnat på en historiskt hög nivå, vilket kan ge en något starkare marknad för 2016.

MECA:s exportaffär till Danmark bedöms ha en fortsatt negativ påverkan på resultatet i det första kvartalet 2016.

.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08