Nordiska arbetstagare vill digitalisera
Medarbetarna är mer digitalt mogna än vad företagen är. Det visar en undersökning från det globala konsultföretaget Accenture.
Räds inte rovbotar
Accenture har genomfört en undersökning bland drygt 2 000 företagsledare och anställda i Norden kring deras inställning till digitalisering och hur denna förväntas påverka deras arbetssituation.
Resultaten visar att 38 procent tror att digitala lösningar så som robotteknik, appar, big data och artificiell intelligens kommer att förbättra deras arbetsliv framöver.
Endast 8 procent tror att deras arbetssituation kommer försämras till följd av digitaliseringen.
56 procent tror att både innovationen och produktionen inom företaget kommer att öka, och endast 4 procent tror att en robot kommer ta över deras jobb.
-Den nordiska arbetskraften har kommit långt i den digitala utvecklingen, och det är viktigt för oss som region att så många är positiva till de möjligheter som digitaliseringen medför. Detta indikerar att vi kommer att fortsätta ligga långt fram inom innovation och nytänkande, säger Oskar Ebbinghaus , från Accenture Strategy i ett pressmeddelande.
Omogna företag
Undersökningen visar samtidigt att 43 procent av de anställda anser att deras företag borde göra betydligt mer för att dra nytta av den digitala tekniken.
Fler än hälften i Norden (57 procent) tror inte att deras företag är redo att dra nytta av nya digitala lösningar, så som sociala medier, sensorer, 3D-printing eller robotteknik för att förbättra verksamheten.
Lyssna på medarbetarna
- Många företag jobbar aktivt med digitalisering, men våra resultat visar att de anställda anser att mer både kan och bör göras. Företagen bör lyssna till detta och dra nytta av de anställdas engagemang och drivkraft. Digital utveckling i arbetslivet bör ses som något positivt som förstärker personalen snarare än ersätter den. Till exempel kan den göra oss starkare, duktigare på att samarbeta och mer effektiva. Ett innovationsområde som vi följer noga är så kallade wearables, bärbar teknik, som kan fästas exempelvis på en industriarbetares arm och avlasta tunga lyft eller göra denne stadigare på handen, säger Oskar Ebbinghaus.