EU-pengar till svensk uppfinning
Den svenska uppfinningen iFoodbag får 1,7 miljoner euro i utvecklingsbidrag från EU. Nu ska kassen för frys och kyla utvecklas till att bli ännu mer miljövänlig och bättre på att sänka matsvinnet.
Den svenska bärkassen för frys, kyla – och även värme – kan till exempel användas för hemleveranser av e-handlat mat eller färdigmat. Bärkassen lanserades i november. Med egenskaper som vattentålighet och förmåga att hålla livsmedel frysta och kylda i upp till ett dygn, är det tänkt att den kan hjälpa livsmedelsindustrin till stora besparingar.
Nu får kassen ett större belopp i utvecklingspengar, från EU-kommissionen och Horisont 2020 (det sistnämnda ett program för forskning och innovation).
– Nu jobbar vi vidare med saker som att bärkassen ska vara kostnadseffektiv, att fler ska kunna ha råd att handla online, med miljöaspekten och att minska såväl koldioxidutsläppen som matsvinnet, säger Karl Fallgren.
Xavier Aubry , grundare av Zaz Ventures som var med om att utforma bidragsansökan i samarbete med iFoodbags team, fyller i:
– Vi tror att iFoodbags koncept har potentialen att revolutionera matleveranser. Vår ansökan rankades som nummer ett av de 62 ansökningar som skickades in till samma deadline, och iFoodbag är ett av de två företag som beviljades bidrag inom matkategorin.
Läs också: Hypad kylpåse visas upp Innovativa förpackingar