Räddad frukt blir Ica-marmelad
Ica tar ett nytt grepp mot matsvinn.Frukt som skulle slängas kommer istället att bli dryck och marmelad under Icas eget varumärke.
Under våren kommer produkterna att finnas i Ica-butiker i hela landet. Först ut är frukt från ICAs lager men ICA tittar även på möjligheten att rädda frukt från butiker framöver.
- Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra kunder en marmelad och dryck som är gjord på räddad frukt. Att ta tillvara matsvinnet är en viktig fråga och det här är ett mycket bra sätt att göra det på, säger Kerstin Lindvall , chef Corporate Responsibility, Ica Sverige i ett pressmeddelande.
Ica skriver i ett pressmeddelande att samarbetet med Rescued Fruits gör det möjligt att förädla frukt som annars skulle gått förlorad. De utgår från vad som finns att tillgå och tillverkar goda produkter istället för att bidra till matsvinnet. Ica beskriver detta som en smartare, mer resurseffektiv matproduktion och en konsumtion som är mer klimaträtt.
- Resultatet blir ett spännande och ganska charmigt sortiment eftersom smakerna helt beror på vilken sort som räddas för stunden. Produktionen bestäms utifrån råvaran och kombineras med smaker därefter - ett parti väldigt syrliga äpplen blandar vi gärna med ingefära till exempel. Oftast blir det en härlig blandning av olika sorter och det är också det som blir den godaste äppelmusten, säger Cecilia Larsson , grundare av Rescued Fruits.