De ger matsvinn till välgörenhet
Willys minskar matsvinnet, genom att skänka mat till välgörenhet. Målet är att 200 ton mat ska gå till välgörenhet istället för att slängas.
Varje år slängs mer än 60 000 ton ätbar mat i svenska livsmedelsbutiker.
Nästan två av tre svenskar tycker att det mycket viktigt att matsvinnet minskar och fyra av tio är beredda att själva bidra genom att slänga mindre mat i soptunnan nästa år, visar en undersökning som TNS-Sifo gjorde på uppdrag av Axfood i slutet av förra året.
Imorgon inför Frankrike en lag som gör det förbjudet för franska livsmedelskedjor att slänga mat.
Sedan tidigare arbetar Willys med smarta beställningssystem och noggranna rutiner för hantering. Nu vill man bli ännu bättre på att minska svinnet.
I 16 butiker på ett tiotal orter är arbetet redan igång, till exempel i Visby, där Willys skänker mat till ett härbärge för hemlösa, eller i Östersund och Ystad där Frälsningsarmén använder maten i sina soppkök.
Under 2016 trappas satsningen upp och i slutet av året är målet att runt 50 butiker ska ha etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer. Målsättningen är att 200 ton mat ska gå till välgörande ändamål istället för att slängas.