23948sdkhjf

Misstänkt fusk med Krav-kött

Två gotländska livsmedelsföretag utreds för misstänkt, systematiskt köttfusk i stor skala under flera år. Svenskt Krav-märkt kött ska ha drygats ut med annat kött i miljonaffärer.
– Det här är bedrägeri, matfusk i sin klaraste form, säger Daniel Selin på Livsmedelskontrollen vid Stockholms stads miljöförvaltning till Aftonbladet.

Under rubriken: "Tonvis fuskmärkt kött har sålts i butik" skriver Aftonbladet om hur Miljöförvaltningen misstänker att svenskt Kravmärkt kött i själva verket är utblandat med hundratals ton importerat icke Kravmärkt kött. Köttet ska ha sålts till butiker, restauranger och skolor.

- Det kan fortfarande finnas produkter i handeln som är felaktigt märkta, säger Daniel Selin till tidningen.

Matfusket beskrivs i artikeln: svenskt kött köps in i ena bolaget, blandas med utländskt kött från systerbolaget och kan sedan sälja dubbel mängd kött som svenskt och Kravmärkt. En så kallat god affär med en omsättning på hundratals miljoner.

Tidningen redogör för hur de aktuella företagen bara under bara sex veckor i slutet av förra året såldes 23 ton utländskt kött som ”svenskt" över hela landet. Dessutom såldes nio ton kött som kravmärkt trots att så inte var fallet, enligt miljöförvaltningen i Stockholm.

– Det blir hundratals ton på ett år och det är enorma kvantiteter. Vi har aldrig stött på ett sådant omfattande systematiskt fusk tidigare, säger Daniel Selin, till Aftonbladet.


De två gotländska företag det handlar om är Gothemsgården och systerbolaget Gotland K&D. De hävdar att det har skett ett misstag under en begränsad tidsperiod.

Enligt Helagotland.se har Gothemsgården i fredags lämnat in en konkursansökan till Solna tingsrätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157