23948sdkhjf

Färg i fokus på Formex

– När det är oroligt runt om i världen vill man ha ett tryggt hem. Det känns som om inredningsdetaljer som mormor och farmor hade hemma hos sig, nu är tillbaka: detaljer som ger just den här trygghetskänslan. Det säger Caroline Fredin, som med sitt Vemdalen design var en av besökarna på senaste upplagan av fackmässan Formex.
Branschmässan Formex är inriktad på inredning och nordisk design. Och i fyra dagar, 20-23 januari, visade 850 utställare sitt sortiment för 23 000 besökare yrkesmässigt intresserade av present, hemtextil, inredning, mode, delikatesser/mat och leksaker.

Sedan Caroline Fredin 2008 grundade Vemdalen design har hon besökt Formex i Älvsjö två gånger per år, både för att spana trender och göra inköp. Någon jättenyhet hittade hon inte den här gången, i form av vara eller leverantör, men hon såg flera tydliga trender.

Ormbunkar och grönt

En trend kan, liksom strävan efter gammaldags trygghet, antagligen kopplas till tankar kring miljö och klimat: vurmen för det gröna som hör växtriket till:

– Om det förut har handlat mycket om hårda material som betong och marmor, blandas det nu upp med trä och gröna växter för att få ett mjukare intryck. Det är mycket grönt med blommor och blad. Och ormbunkar är verkligen trendiga.

En annan trendriktning är de geometriska formerna: cirklar, fyrkanter, trianglar, romber och diamanter.

– Gärna vara blandade i en och samma produkt, säger berättar Caroline Fredin.

Glas i alla de former förekom också flitigt i montrarna, grönt glas, klart glas, vaser, karaffer och speglar.

Utställningar och föredrag

Förutom trendspaningar och inköp fanns både utställningar, prisutdelningar och föredrag att ägna sig åt. Så hyllades Gunila Axéns 50-åriga formgivarkarriär med en utställning och Emma Fellman fick designpriset Formex Formidable 2015 för sina mönster på siden med motiveringen ”ung svensk form med attityd”.

Lotta Ahlvar , numera vd på Handarbetets vänner och tidigare vd för Moderådet, trendspanade med hjälp av inbjudna gäster och Lotta Lewenhaupt berättade om sin senaste bok Stilguiden.

Besökarna kunde också pröva på den japanska färgningstekniken shibori, där man knyter och doppar tyget för att skapa olika mönster. Något som exempelvis storheter som designern Oscar De La Renta använt sig av i sitt modeskapande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079