Säkerhetsoro vid skärmen drabbar e-handlare
Nästan hälften av svenskarna känner sig inte trygga med att e-handelsföretag lagrar person- och kreditkortsuppgifter. Och en tredjedel har någon gång blivit utsatta för ett dataintrång eller en IT-säkerhetsattack.
Det visar en ny undersökning som kartlagt svenskarnas syn på it-säkerhet, hemma och på jobbet.
Avsändare är svenska Sentor, som jobbar med just IT-säkerhet, och undersökningen är utförd av undersökningsföretaget Ipsos.
Undersökningen exemplifierar vad en IT-säkerhetsattack kan vara: en riktad attack i syfte att komma över sociala medie-konton och kreditkortuppgifter eller infektioner via trojaner och ransomware. Här finns också en ny företeelse, så kallad ”social engineering” - läs mer om detta nedan.
Hela livet på datorn
Totalt spenderar svensken nästan ett helt dygn per vecka framför skärmen. Undersökningen tecknar bilden av hur många har stora delar av sitt liv på sin dator, med allt från kreditkortuppgifter, till lösenord och privata dokument och foton.
– Det vi märker från undersökningen är att det finns en vilja att surfa säkert, men att de flesta svenskar inte riktigt vet hur de ska gå till väga. Även fast det går trender inom IT-attacker, precis som i samhället i stort, så finns det grundläggande sätt att sydda sig som exempelvis genom att ha olika lösenord till olika tjänster och att inte lämna ut personlig information, säger Anders Söderström , vd på Sentor.
Lurad att lämna ut information
Närmare en tredjedel av svenskarna har blivit avlurade privat information
På senare tid har en ny typ av IT-säkerhetsattacker, så kallad ”social engineering” blivit allt vanligare. Social engineering innebär att lura någon att dela ut information om dem själva eller deras arbetsplats som anses som känslig. Sentors undersökning visar att en fjärdedel av svenskarna är oroliga för att det ska drabba dem och 29 procent misstänker att de har varit med om just detta.
– I Sverige har vi sett flera exempel på social engineering. Bland annat i form av bedrägerier där en person har utgett sig för att vara en högt uppsatt chef på företaget i syfte att lura en person på ekonomiavdelningen att föra över pengar från företaget till sitt eget konto. I de senaste fallen har det handlat om tiotals miljoner som företagen blivit bestulna på, förklarar Anders Söderström, vd på Sentor.
Så ser svenskarna på it-säkerhet, enligt Sentor:
Närmare hälften (47 procent) känner sig inte trygga med att e-handelsföretag lagrar deras personliga uppgifter och kreditkortuppgifter.
En tredjedel (33 procent) har någon gång blivit utsatta för ett dataintrång eller en IT-säkerhetsattack.
45 procent känner oro för att drabbas av ett dataintrång eller en IT-säkerhetsattack när de surfar.
Närmare en fjärdedel av svenskarna (24 procent) har samma lösenord till sin mail som till andra tjänster. Jämfört med 73 procent som har olika lösenord till olika tjänster.
Vid ett eventuellt dataintrång på den privata datorn är man mest rädd för att bli av med bank- och kreditkortuppgifter. 13 procent är rädda för att förlora privata dokument som exempelvis dokument, foton och kontakter. 10 procent tycker att det värsta är att deras personliga integritet blivit kränkt.
Svenskars syn på IT-säkerhet på arbetet:
40 procent litar delvis och 46 procent litar helt på IT-säkerheten på deras arbetsplats.
15 procent av svenskarna har råkat ut för eller varit med om ett dataintrång på arbetsplatsen. Av dessa löste en tredjedel det på egen hand och endast 58 procent anmälde intrånget till företagets IT-avdelning.
Närmare en tredjedel (31 procent) delar arbetsdator med en kollega och hela en fjärdedel använder arbetsdatorn privat
Läs mer om den nya Dataskyddsförordningen och konsekvenserna för konsumenter och svenska handelsföretag i nästa nummer av Dagens handel på papper. Ute hos prenumeranterna i mitten på nästa vecka!