"Indiska har förutsättningarna"
– Syftet med en företagsrekonstruktion är att bolaget ska överleva och de förutsättningarna finns. Det säger Kent Hägglund, DLA Nordic, med anledning av att mode- och inredningsföretaget Indiska är satt under företagsrekonstruktion.
Det pågår redan fackliga förhandlingar för att säga upp personal.
– Det handlar om kostnadsbesparingar, butiker och personal, säger Kent Hägglund och fortsätter:
– Sedan har vi sortimentsfrågan – dels måste man sälja ut det man redan har i lager. Och sedan kommer nya åtgärder. Här kommer att presenteras nyheter i sortimentet. Men det tar ju viss tid av att se effekterna av detta.
Totalt har Indiska 101 butiker. I första hand är det Indiskas svenska verksamhet som berörs, och inte dotterbolagen och butikerna i Norge, 15 butiker, Finland, 8 butiker, och Tyskland, en butik i Hamburg. (Kedjan har också en franchisebutik på Island.)
– Men vi tar även åtgärder för att komma tillrätta med koncernens problem som helhet, så på något sätt kommer även de andra länderna att påverkas, säger Kent Hägglund.
Rekonstruktionen kan komma att pågå i upp till ett år.
Enligt Lagen om företagsrekonstruktion har nu Indiska Magasinets skulder från och med igår frysts. De leverantörer som bolaget har skulder till får inte betalt förrän alla parter kommit överens om hur det ska lösas.
- Och ofta innebär det ett nedskrivning av leverantörernas skulder, förklarar Kent Hägglund.
Indiska Magasinets senast redovisade helårsomsättningen (201408) var dryga 760 miljoner kronor.
Kent Hägglund har tidigare varit med om att rekonstruera andra handelsföretag, som till exempel e-handlaren Brandos 2013, som året efter köptes upp av Footway.