23948sdkhjf

Matsvinnet minskar

Siffror från Naturvårdsverket visar att butiker, restauranger och hushåll slänger allt mindre mat, men många tror fortfarande att det är farligt att äta "gammal" mat.
Naturvårdsverkets mätningar visar att matsvinnet i hushållen har minskat med cirka 20 procent sedan den tidigare mätningen 2012. Enligt KfS undersökning är minskad miljöpåverkan den orsak som väger tyngst för att minska matsvinnet (69 procent). Motsvarande siffra 2010 var 51 procent. Då, 2010, var det istället den egna hushållsekonomin som vägde tyngst (76 procent).

Rädslan att bli sjuk av mat med passerat datum kvarstår. En av fyra (27 procent) uppger att de är noggranna med att inte äta mat vars bäst före-dag har passerat. Det är nästan exakt lika många som för fem år sedan (26 procent). Och mer än hälften (53 proceent) uppger att det är rädslan att bli sjuk som ligger bakom. Det visar en attitydundersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) låtit Novus genomföra.

Bättre information
– Det är riktigt roligt att se att det slängs mindre mat idag än tidigare och att det gäller såväl restauranger som butiker och hushåll. Men det är beklagligt att rädslan att bli sjuk av mat med passerat datum är så djupt rotad hos en del. På det området behövs det tydligen mer information, säger Louise Ungerth , chef Konsument & Miljö, KfS.
De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med bäst före-dag eller i vissa fall sista förbrukningsdag, så att man kan få en uppfattning om livsmedlets hållbarhet. Livsmedel märkta med bäst före-dag håller ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt. Det är producenten som sätter datumet.

Svinn påverkar klimatet
– Att fler uppger minskad miljöpåverkan som skäl för att minska matsvinnet tyder på att kopplingen mellan matsvinnet och miljön och klimatet är tydligare för fler och det är positivt och ger hopp om framtiden, säger Louise Ungerth.

Svensken tror att bättre planering vid inköp och mer kunskap kring restmatlagning skulle minska det egna matsvinnet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063