Apoteken vill ha högre marginal
Taknivån för hur mycket ersättning apotek kan få när dyra läkemedel säljs höjs rejält. Men det kompenseras av att ersättningen på varje läkemedelsförpackning sänks, så totalt sett blir det ingen skillnad.
– Vi har haft samma handelsmarginal sedan omregleringen, men under den tiden har vi haft en utveckling som inneburit ökade kostnader så som högre utgifter för löner och lokaler. Vi anser att marginalen då också borde höjas, säger Johan Wallér , vd för Sveriges Apoteksförening till tidningen Dagens Apotek.
Sveriges Apoteksförening är kritiska. Bland annat handlar kritiken om att det blir olönsamt för apotek att arbeta med receptbelagda läkemedel om marginalen inte höjs.
Smink ger lönsamhet
– Vi har en minister som säger apotek inte ska sälja nagellack och smink. Samtidigt har vi en myndighet som säger att apotekens resultat är så pass bra att marginalen kan förbli på samma nivå. Att apoteken går runt beror förstås på att apotek arbetar med annat än just läkemedel för att lyckas få lönsamhet. På sikt påverkar det hur apoteken ser ut, säger Johan Wallér.
På TLV är man inte benägen att höja marginalen eftersom man dels anser att apoteken har goda förutsättningar att klara sig, och att det gäller att vara sparsam med skattepengar.
Det finns viss förståelse för att apoteken vill satsa men på kärnaffären, läkemedel och mindre på det så kallade handelssortimentet, alltså kosmetika och annat, men att detta inte motiverar en höjning av marginalen på läkemedel.
- Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för mesta möjliga hälsa för skattepengarna. De offentliga utgifterna ska inte överstiga vad som är motiverat utifrån de tjänster apoteken levererar. 2011 var det tufft för apoteken, men vi följer de olika aktörerna och sedan dess upplever vi att lönsamheten har stigit, säger Svante Rasmuson enhetschef på TLV till Dagens Apotek.