Fortsatt högtryck i detaljhandeln
Sveriges ekonomi är för närvarande urstark, enligt konjunkturprognosen från HUI research som släpptes på tisdagsmorgonen. BNP-prognosen för 2015 skrivs upp till 3,3 procent och prognosen för 2016 skrivs upp till hela 3,6 procent.
2015 blir ett rekordstarkt år för detaljhandeln, men tillväxten dämpas 2016. Hushållen är fortsatt positiva men orosmoln finns. BNP växer klart över tidigare förväntningar: årets BNP-tillväxt väntas landa på 3,3 procent, en uppskrivning från 2,9 procent.
Nästa år blir starkt
BNP prognosen för 2016 har skrivits upp från 3,0 till 3,6 procent. Prognosen för hushållens konsumtion har skrivits upp från 2,5 till 3,1 procent för nästa år, den totala detaljhandeln väntas öka med 4 procent. Sällanköp växer med 7 procent under 2015, men mattas 2016, till stor del beroende på höga jämförelsetal.
Det blir alltså fortsatt högtryck i detaljhandeln.
De branscher som kommer att gå starkast är dels behovshandeln som mat och kläder, dels de branscher som är relaterade till hemmet som bygg- och möbelhandel.
- Det finns en stark hemmatrend, och den kommer att hålla i sig. ROT-avdragen minskar visserligen, men det vi ser är att hantverkarna är uppbokade även nästa år, säger Michael Cronholm , analytiker på HUI research.
Migrationen ger fart
– Migrationsverkets prognos för 2015 är att Sverige kommer att ta emot 160 000 asylsökande under 2015, och 135 000 under 2016. Detta kommer att ge ett tillskott till detaljhandeln både i form att ökad behovshandling som mat och kläder, på uppskattningsvis 18 000 kronor per person, och i form av ökad offentlig konsumtion, säger Michael Cronholm.
Dagligvaruhandel har en prisökningstakt på 2,5 i år, beroende på prisökningar på frukt och grönt. Prisökningstakten minskar till 1,5 procent nästa år.
Orosmoln
Framtida räntehöjningar, amorteringskrav, skakig bostadsmarknad, och ökad offentlig konsumtion som kommer att kräva skattehöjningar, avdrag som dras ner eller försvinner är alla orosmoln som kan fördystra den ljusa prognosen.
Michael Cronholm påminner om att eurokrisen är inte över, att terrorhoten kan kräva sin tribut framöver.
–Svensk ekonomi går som tåget just nu, men flyktingsituationen måste lösas, och det faktum att vi har en svag regering som kanske inte kan styra utvecklingen oroar på längre sikt, säger han.