23948sdkhjf

Bra start på julhandeln för Clas Ohlson

Sexmånadersresultatet för Clas Ohlson pressas av stark dollar och svag norsk krona, men julhandeln har startat bra.
Nasdaq-noterade hemmafixarkedjan Clas Ohlson rapporterar att försäljningen för perioden 1 maj 2015-31 oktober 2016 ökade med 5 procent till 3 616 miljoner kronor (3 457), 6 procent i lokala valutor.
Rörelseresultatet minskade dock med 1 procent till 250 miljoner kronor (253).
Resultatet tyngs av ett lite trögare Q2. Perioden 1 augusti - 31 oktober minskade rörelseresultatet med 5 procent till 145 miljoner kronor (151). Försäljningsökningen stannade på 2 procent, och den starka USA-dollarn i kombination med svag norsk krona ställde till det.
Vd Klas Balkow uttrycker sig dock positivt i pressmeddelandet:
"Vi har under andra kvartalet haft fullt fokus på att reducera effekten av en kraftigt förstärkt USA-dollar och en svag norsk krona, bland annat genom en positiv försäljningsmix och ökad kostnadseffektivitet. Trots de fortsatta valutautmaningarna stänger vi nu kvartalet med ett resultat nära föregående års nivå," skriver han i sin kommentar.

Han ställer också i utsikt att resultatet förbättras framöver försäljningsutvecklingen i november betecknas som god, med en riktigt bra start på julhandeln:
"Försäljningen i november ökar med 8 procent till 809 miljoner kronor och särskilt utmärkande är Finland som ökar försäljningen med 19 procent i lokal valuta", skriver vd i sin kommentar.
Nya butiksformat och ytterligare expansion

Under kvartalet har Clas Ohlson invigt ett antal nya butiker,och företaget har nu över 200 stycken. De första butikerna i det nya mindre butiksformatet har öppnat i St Albans respektive Ealing i utkanten av London. Bolaget betecknar dessa som "ett nästa steg i optimeringen av det brittiska butiksnätet".

Kundklubben, Club Clas har nu nära 2 miljoner medlemmar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.415