Orkla fasar ut palmolja
Orkla Foods har under flera år arbetat för att ersätta palmoljan i sina produkter. Nu har 80 procent fasats ut, och i de produkter där palmoljan är nödvändig används en hållbart odlad sort.
Orkla Foods skriver att man i nära samarbete med företagets leverantörer, och med stöd till bönder som producerar hållbar olja och engagerade medarbetare, har lyckats.
- Det här har inneburit ett omfattande utvecklingsarbete. Att ta bort eller byta ut en ingrediens är en större utmaning än man kan tro. Alternativet måste vara bättre ur både hälso- och miljöperspektiv och fylla samma funktion som palmoljan, säger Cecilia Sjöholm , CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.
En annan utmaning är att få tag på segregerad palmolja, det vill säga palmolja som har skiljts ut från annan olja och garanterat kommer från en hållbarhetscertifierad odling.
Samarbete ger resultat
- Vårt täta samarbete med våra leverantörer är en framgångsfaktor där. Dessutom har vi gått med i ett spårbarhetssystem för palmolja som heter Known Sources. En tredjedel av den palmolja som vi fortfarande använder, är nu segregerad, vilket innebär att den är separerad från icke-hållbart producerad palmolja. Vi fortsätter också att köpa Green Palm-certifikat, som innebär att vi för varje ton palmolja betalar en summa till odlare som odlar hållbart. På så sätt kan tillgången på segregerad palmolja öka, även om det tar tid, säger hon vidare.
Ägarkoncernen Orkla har tagit fram både en Policy for Sustainable Palm Oil och en ny policy mot avskogning, Zero Deforestation Policy. Nolltolerans mot avskogning är parollen och policyerna innehåller både övergripande mål och konkreta åtgärder för arbetet med att byta ut palmoljan eller gå över till hållbarhetscertifierad.
- Att hela vår koncern tar ansvar är mycket viktigt. Orkla är Nordens största livsmedelskoncern och Orkla Foods Sverige är ett ledande matföretag i Sverige. Vi ska föregå med gott exempel och ser det som vårt ansvar att driva utvecklingen vidare i en positiv riktning. Vårt mål är att uppnå full spårbarhet ned till det enskilda plantaget, säger Cecilia Sjöholm.
Produkter utan palmolja
Ett viktigt steg i arbetet med att minska mängden palmolja ägde rum 2011 när Orkla Foods Sverige gjorde en stor investering i anläggningen i Eslöv. Denna gjorde att man kunde gå över till huvudsakligen svensk rapsolja istället för palmolja, vid stekning och fritering av potatis och köttbullar under varumärket Felix. Exempel på andra produkter där palmolja tas bort är Ekströms vaniljsås och Frödinge pajer och kladdkaka.