23948sdkhjf

Stockmann säljer av

Stockmann säljer sina sju varuhus i Ryssland. Varuhusverksamheten fokuseras på Finland och Baltikum. Men det finska bolaget fortsätter sin fastighetsverksamhet i Ryssland. – Vår varuhusverksamhet i Ryssland har varit olönsam under flera år och den avsevärt devalverade rubeln har fördjupat våra förluster, säger vd Per Thelin.
”Stockmann har uppnått ett stort genombrott i optimeringen av sitt varuhusnätverk i syfte att vända resultatet tillbaka till lönsamhet.” så inleder det finska bolaget det pressmeddelande som meddelar att man avyttrar sina ryska varuhus.

Köpare är Reviva holdings limited, som äger den internationella varuhuskedjan Debenhams ryska franchisepartner Debruss.

– Stockmann har som mål att vända resultatet tillbaka till lönsamhet, och därför har vi beslutat att avstå från hela vår varuhusverksamhet i Ryssland. Den planerade transaktionen erbjuder kontinuitet både för våra ryska kunder och vår personal, vilket är mycket viktigt för oss, säger Stockmanns Per Thelin .

Köpesumma: fem miljoner euro
Omsättningen för Stockmanns varuhusverksamhet i Ryssland var 240 miljoner euro med en rörelseförlust på 26 miljoner euro förra året. Verksamheten innefattar sju varuhus (fem i Moskvaregionen, ett i S:t Petersburg och ett i Jekaterinburg), en outletbutik, ett logistikcenter såväl som administration och stödfunktioner huvudsakligen belägna i Moskva.

Reviva köper nu l hela aktiestocken i AO Stockmann, som är Stockmann Oyj Abp:s ryska dotterbolag, för 5 miljoner euro i kontanter. Reviva tar även över hyresförbindelserna för den ryska varuhusverksamheten.

Ryska Stockmannvaruhusen blir Debenhams

I februari börjar Reviva driva alla nuvarande sju varuhus i Ryssland och har i två år rätt att använda Stockmanns varumärke. Under denna period planeras varuhusen gradvis att övergå till varumärket Debenhams.
– Vi är både glada och medvetna om de möjligheter och utmaningar som ligger framför oss på denna mycket dynamiska marknad. Stockmann har inte bara byggt ett framgångsrikt varumärke på den ryska marknaden, men har också samlat ett erfaret och motiverat team för att betjäna våra kunders behov. Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen av vår detaljhandelsgrupp som drivs av två av de ledande varumärkena inom den ryska marknaden, Debenhams och Stockmann, säger Revivas ordförande Iakov Panchenko .

Fortsätter driva köpcentrum

Efter försäljningen fokuserar Stockmann på sin fastighetsverksamhet i Ryssland och fortsätter att driva köpcentret Nevsky Centre i S:t Petersburg.

De återstående Lindexbutikerna i Ryssland kommer planenligt att stängas senast sommaren 2016.

Försäljningen, tilsammans med det pågående effektiveringsprogrammet, kommer att förbättra Stockmanns lönsamhet stegvis från år 2016 framöver.
– Medan vi drar oss tillbaka från varuhusverksamheten i Ryssland, fortsätter Stockmann som fastighetsägare av Nevsky Centre som har ett utmärkt detaljhandelsläge och en stark hyresgästmix i S:t Petersburg. Vi är glada över att få Debenhams varumärke som en långsiktig ankarhyresgäst till vårt köpcentrum. Samtidigt kan vi starkare fokusera på att utveckla varuhus- och näthandelsverksamheterna i Finland och Baltikum såväl som Lindex affärsverksamhet på alla marknader, säger Per Thelin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071