23948sdkhjf

"Liten prisskillnad mellan KRAV-mat och o-ekologisk"

För 71 öre extra per ägg får hönsen gå ute på sommaren, picka mask i jorden och bada i sand. Nu har KRAV gjort en prisjämförelse på de tio mest köpta matvarorna - KRAV och "icke-KRAV".
KRAV har jämfört de tio mest köpta matvarorna för att visa på prisskillnaden mellan KRAV-märkt och oekologiskt. De undersökta matvarorna är vetemjöl, kaffe, ketchup, filmjölk, banan, fruktdryck, mjölk, ägg, nötfärs, torskfilé, laxfilé, makaroner, havregryn, gröna ärtor, morötter och potatis.

Studien kommer fram till att åtta av tio undersökta KRAV-märkta varor kostar mindre än en krona extra per portion. De två varor som kostar mer än en krona är nötfärs som kostar ca 3,40 kronor extra per portion och laxfilé som kostar 9,50 kronor extra per portion.

KRAV tar tillfället i akt att peka på de många fördelarna:

- Den extra kostnaden gör det möjligt för laxodlaren att jobba med både djur och natur i fokus. KRAV-märkt lax får ekologiskt foder och fiskrens. Fodret är också helt fritt från kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser. Dessutom har fiskarna större utrymme för att kunna bilda stim och för att de inte ska kunna skada varandra, för att nämna några saker, säger Katarina Wolf , marknadschef på KRAV.

Andra fördelar som lyfts fram i studien är att KRAV bidrar till större biologisk mångfald, minskar matens miljöpåverkan och att KRAV tillåter färre tillsatser än svensk lagstiftning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.073