23948sdkhjf

Branschen som hoppas på trendbrott

I oktober ökade försäljningen av kläder i fackhandeln med nästan nio procent, jämfört med för ett år sedan.
Idag på morgonen kom Stilindex, med oktober månads försäljningsstatistik för kläder och skor i fackhandeln.

Rubriken på denna månads pressmeddelandet från Svensk Handel Stil är förhoppningsfulla ”Trendbrott för modehandeln?”.

Försäljningen på plus

Siffrorna från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 8,7 procent jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en ökning om 5,5 procent.

Hittills i år, januari-oktober, har försäljningen av kläder ökat med 2,1 procent och skoförsäljningen har ökat med 1,1 procent.

Torrt och varmt

De färska siffrorna visar på vad som skulle kunna vara en vändning. Efter flera år av en negativ försäljningsutveckling under höstsäsongen ökar nu modehandeln för andra månaden i rad.

– Det är en rejäl ökning. Det är ovanligt att både september och oktober ökar – ofta är försäljningsökningen den ena månaden på bekostnad av den andra, säger Mikael Sandström , branschordförande för Svensk Handel Stil och fortsätter:

– Om försäljningen varit sämre hade vi säkert skyllt på vädret men dessa ökningar har skett i några av de torraste och varmaste höstmånaderna på mycket länge varför ett trendbrott kan vara på väg för branschen. Nu ska det bli spännande att se vad november kommer att ha för utveckling.

OktoberAckumulerat 2015 Butiker Kläder 8,7% 2,1% Skor 5,5% 1,1%
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078