City Gross minskar matsvinn med billig lunch
På City gross i Hyllinge lagar kocken lunch av mat som närmar sig bäst-föredatum. Kunderna serveras nylagad husmanskost till lågpris.
- När vår tidigare lunchkrögare lämnade restaurangen så stod vi där med ett fullgott kök. Jag fick då idén hur vi på ett bra sätt skulle kunna lösa problemet med matsvinnet samtidigt som vi skulle erbjuda våra lunchgäster svensk husmanskost till ett oslagbart pris, berättar varuhuschefen Magnus Olsson till Helsingborgs Dagblad.
City gross anställde kocken Henrik Guldstrand som fick i uppdrag att hålla ett öga på varor som närmade sig utgångs datum. Med hjälp av dessa skulle han sedan komponera en matsedel.
I dag serverar City Gross lunchrestaurang cirka 250 portioner sju dagar i veckan, till priset av 39 kronor.
- Matsvinnet gick raskt ner med 50 procent och det sjunker hela tiden. Naturligtvis kan vi inte servera mat på enbart varor som är på väg att gå ut så vi använder oss också främst av de kampanjvaror vi har exempelvis billigt kött, säger Magnus Olsson.
Henrik Guldstrand anser att projektet är unikt och hävdar att City gross serverar den bästa och billigaste husmanskosten i Sverige.
- Allt är tillverkat här i köket samma dag det serveras, svenska råvaror och inga långa leveranser, säger han.