23948sdkhjf

Byggmax köper Skånska Byggvaror

Byggmax Group förvärvar samtliga aktier i e-handlaren Skånska Byggvaror. Köpeskillingen är 741 miljoner kronor, med möjlighet för Skånska Byggvarors aktieägare att få ytterligare 110 miljoner kronor om förvärvet visar sig lyckosamt.
I ett gemensamt pressmeddelande skriver Byggmax och Skånska Byggvaror samt investeraren kapitalfonden Polaris Private Equity att köpeskillingen är 741 miljoner kronor initialt, vilket motsvarar ett bolagsvärde om 847 miljoner på skuldfri basis. Vidare skriver de "I tillägg till den initiala köpeskillingen finns en möjlighet för Skånska Byggvarors aktieägare att få ytterligare betalning om 110 miljoner kronor, om EBITDA överstiger 67 miljoner kronor under 2016, med maximal utbetalning om EBITDA blir 79 miljoner eller högre."

Skånska Byggvaror är en onlinebaserad distanshandlare på gör-det-själv-marknaden för förädlade byggvaruprodukter. Bolaget har verksamhet i Sverige och Norge. Företaget säljer allt ifrån fönster och dörrar till förvaring och uterum. De senaste tolv månaderna omsatte Skånska Byggvaror 690 miljoner kronor, en tillväxt om cirka 20 procent på årsbasis, hade en EBITA på 47 miljoner kronor samt en EBITDA på 53 miljoner (båda före jämförelsestörande poster).

Byggmax vd Magnus Agervald , kommenterar att Byggmax är imponerade av Skånska Byggvarors förmåga att öka omsättningen över tid, samtidigt som bolaget varit lönsamt.
- Vi ser betydande synergier mellan bolagen, främst att vi kan dra nytta av varandras sortiment för att öka försäljningen. Skånska Byggvarors uterum, som de slutmonterar och säljer under eget varumärke, är deras största kategori. Uterummen har positionerat Skånska Byggvaror som ett starkt varumärke som kombinerar god kvalitet med låga priser. Marknaden för uterum bedöms ha en god tillväxt inom överskådlig framtid, säger han.

Anders Johansson Eickhoff
, vd på Skånska Byggvaror är nöjd över affären.
- Tillsammans med Byggmax får vi en möjlighet att erbjuda vår målgrupp ett större sortiment samtidigt som vi kan öka försäljningen med hjälp av Byggmax starka nordiska plattform. Vi vet att våra kunder köper byggvaror när de genomför sina projekt och framöver kommer vi kunna tillhandahålla dessa direkt till våra kunder. Vi ser fram emot att tillsammans med Byggmax fortsätta vår tillväxtresa och bygga vidare på vårt starka varumärke, säger han.

Investeraren Polaris Private Equity har under hösten förberett ett ägarskifte där en försäljning till en större branschaktör varit ett av alternativen.
- Det här är en bra affär för alla parter, där Skånska Byggvaror får möjlighet att fortsätta utvecklas under eget varumärke, men utifrån Byggmax starka nordiska plattform, säger Peter Ankerst , Polaris Private Equity.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063