23948sdkhjf

2,8 procents lönebud från industrifack

Facken inom industrin, däribland Unionen och Livsmedelsarbetareförbundet, vill ha 2,8 procent i löneökning och en flexiblare pensionsmodell.
Nu har fem fackförbund – Livsmedelsarbetareförbundet, Unionen, IF metall, Sveriges ingenjörer och GS (facket för skogs-, trä- och grafisk bransch) – lagt fram sina krav för den kommande avtalsrörelsen.

De vill ha 2,8 procent i löneökning och utgångspunkten är ett ettårigt avtal.

Om löneavtalen innehåller regler om en minsta/lägsta löneökning ska den lägsta löneökningen vara 450 kronor per månad.

Kan bli märket

Detta krav kan komma att visa vägen för det stora förhandlingsåret 2016 när en mängd avtal ska omförhandlas.

Men säkert är det inte, för denna gång samordnar LO inte lönekraven. Andra industrifack, som Byggnads, kommer att lägga fram egna krav.

Anders Ferbe , ordförande för IF metall varnar i Svenska dagbladet näringsliv för huggsexa. I ett läge där det så kallade ”märket” spräcks, kan uppdrivna lönenivåer hota konkurenskraften.

Men han tror att majoriteten av fackförbunde är överens om att industrin ska sätta nivån:

– Jag tror att industrins lönebildning kommer respekteras som normerande, säger han till Svenska dagbladet idag på morgonen.

Utbyggd flexpension

Facken lägger också fram krav på andra områden, som fortsatt utbyggnad av delpension/flexpension, möjligheten att successivt trappa ner i arbetslivet och därmed kunna jobba längre.

Vidare vill man ha en ny modell för systematiskt jämställdhetsarbete, i form av ett ”kontinuerligt partsgemensamt arbete”. Facken vill också se ett permanentat partsgemensamt arbete för en bättre arbetsmiljö, där man speciellt trycker på rehabiliteringar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.059