23948sdkhjf

E-handeln skapar jobb

200 000 nya jobb i Europa, förändrade varuflöden och nya logistiklösningar, det förväntas i e-handelsboomens kölvatten-fram till 2020.
Det visar en ny forskningsrapport från fastighetsbolaget Prologis som är specialiserat på industriella fastigheter.

Prologis har granskat hur den snabbt ökande e-handeln i Europa påverkar regionens ekonomi. Resultaten sammanfattas i rapporten “European E-Commerce, E-Fulfilment and Job Creation” som visar att e-handelstillväxten de tre senaste åren har genererat fem miljoner kvadratmeter ny logistikyta som används för e-handelstjänster.

– Utvecklingen skapar dessutom mängder av jobbtillfällen i de regionala logistiknaven. Det gäller även Sverige där ett exempel är den nya logistikparken i Göteborgs hamn som nu är under uppbyggnad och som beräknas skapa uppemot 2 000 lokala jobbtillfällen, säger Allan Lavén , regiondirektör på Prologis Norden i ett pressmeddelande.

E-handelsboomen gynna flera närliggande branscher, bland annat logistikfastigheter som utgör en ryggrad i e-handeln. Rapporten visar att varje miljard euro i e-handelsförsäljning de senaste fem åren har skapat en efterfrågan av 77 000 kvadratmeter ny logistikyta för att hantera alla ordrar.

– Den ökade e-handeln ställer inte bara krav på mer logistikyta utan även på större investeringar i infrastruktur. Dessutom krävs ett ökat samarbete mellan olika aktörer som kommun, markägare, infrastrukturägare och fastighetsbolag för att verkligen utnyttja den globala konkurrenskraft som e-handeln möjliggör, säger Allan Lavén.

Utvecklingen i Europa innebär:

Jobbtillväxt :
200 000 nya jobb behövs hos de nya e-handelsanläggningarna under nästkommande fem år – det är 100 nya jobb varje dag.

Mer logistikyta : e-handelsbranschen kommer att behöva ytterligare 15 miljoner kvadratmeter logistikyta under nästkommande fem år till följd av stark ökning av nätförsäljning och godsvolymer.

Regionala logistiknav:
Ökat tryck på logistikanläggningar i Europas största e-handelsmarknader, som Storbritannien, Tyskland och Frankrike, samt i tillväxtregioner som Polen, Tjeckien och Nederländerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062