23948sdkhjf

Renoveringstakten intensifieras

”En helt otroligt glädjande siffra” - så kommenterar Bygg- och järnhandlarnas Ulf S. Gustafsson septembers försäljningssiffror. Inför kommande sänkning av ROT-avdraget renoverar svenskarna som aldrig förr.
Bygg- och järnindex från branschorganisationen visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 11,3 procent i september, och detta trots starka jämförelsetal från ifjol.

Sett över det tredje kvartalet ökade branschens försäljning med 11,6 procent. Det är den starkaste kvartalstillväxten i år.

Hittills i år, januari-september, har försäljningen ökat med 10,3 procent.

ROT-avdragen ligger högt

Den kommande sänkningen av ROT-avdraget har fått hushållen att spurta med renoveringarna.

Senaste statistiken från Skatteverket visar att ROT-utbetalningarna ökade med 20,5 procent i september. Hiills i år uppgår Skatteverkets ROT-utbetalningar till 12,7 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning en ökning på 640 miljoner kronor, jämfört med samma period föregående år.

Tätt med rekord

– Rekorden duggar tätt i bygg- och järnhandeln. Vår bransch har haft en fantastisk resa under hela 2015, toppat med en sommarförsäljning som slog rekord, reflekterar Ulf S. Gustafsson , vd för branschorganisationen Bygg- och järnhandlarna.

Därför var också förväntningarna nerskruvade inför höstsiffrorna, eftersom jämförelsetalen var höga.

– Men än en gång överraskar branschen. Septembers resultat är en helt otroligt glädjande siffra, konstaterar Ulf S. Gustafsson.

Många samverkande orsaker

Branschförbundet ser flera förklaringar: kommande försämring av ROT-avdraget, låga räntor och höjda bruttolöner.

– Men kanske är svaret att vi befinner oss i en högkonjunktur i vår bransch. Suget efter våra varor och produkter är helt enkelt på en mycket hög nivå. Därför tror vi på en fortsatt fin försäljning resten av året också, säger Ulf S. Gustafsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109