23948sdkhjf

Nu får Losec säljas i matbutiken

Läkemedelsverket har godkänt försäljning av Losec (omeprazol), ett läkemedel mot refluxsjukdom i svensk dagligvaruhandel.
Losec kommer att finnas tillgängligt på COOP, Willys, Hemköp och MatHem, samt på vissa bensinstationer runt om i landet. 2014 var Losec det åttonde största egenvårdsläkemedlet i Sverige (1). Läkemedlet är en av den svenska läkemedelsbranschens största succéer genom tiderna .
Läkemedlet forskades fram och utvecklades av AstraZeneca i Mölndal utanför Göteborg under slutet av 70- och början av 80-talet. Läkemedlet var världens första så kallade ”protonpumpshämmare” (verkningsmekanismen för Losec som medför minskad mängd syra som produceras i magen) när den lanserades 1988 – och läkemedlet blev snabbt världsledande. Åtta år efter lanseringen var det världens mest sålda läkemedel. Med omeprazol har behandlingen av magsår och refluxsjukdom väsentligt förändrats, från en livshotande sjukdom till en åkomma som kan behandlas med tablettbehandling på en vecka.

Läkemedelsverket har ett antal kriterier som måste uppfyllas för att ett receptfritt läkemedel ska få säljas på andra ställen än apotek.Några av kriterierna är; att läkemedlet skall lämpa sig för egenvård, att substansen har varit tillgängligt som receptfritt läkemedel via apotek under tillräckligt lång tid och att allvarliga biverkningar är sällsynta vid användning av läkemedlet.

-Vi är glada över att kunna göra Losec mer lättillgängligt för personer som har problem med tillfällig halsbränna och reflux, säger Erik Arver , Director Established Brands på AstraZeneca Nordic-Baltic. Det var ett naturligt steg, Losec är ett av de vanligaste receptfria läkemedlen i Sverige och många andra receptfria läkemedel finns redan i dagligvaruhandeln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062