Vad händer med ful frukt?
Nu ska forskare göra livscykelanalys på frukt och grönt. Tanken är att få ner matsvinnet genom att få kunder att acceptera att även "fula" frukter och grönsaker är god och tjänlig mat.
Boråsprojektet pågår under ett år och kortsiktigt är målet att ge information tillbaka till butiken, både vad gäller den ekonomiska förlusten som gjorts på grund av svinn men också vilken miljöpåverkan som gjorts.
-Den kunskapen kan man sedan använda internt för att ändra beteenden men man kan också, när man visar sig vara bra på att minska miljöpåverkan, använda detta i sin marknadsföring.
På sikt kan forskarna tänka sig ett längre program med ett socialt perspektiv med avseende på vårt sätt att konsumera.
-Vad vi vet har något liknande inte gjorts tidigare eftersom vi även följer upp vad som händer efter att butiken sålt varan, säger professor Kim Bolton till TT.
Utgångspunkten är att mellan 30 och 50 procent av den mat som produceras i världen slängs utan att nå ett matbord. Boråsforskarna ska undersöka miljöpåverkan och matsvinnet som gäller för just den aktuella butiken.
Forskarna undersöker om det går att ändra konsumentbeteende så att kunden tar den deformerade tomaten eller det sista äpplet, om man vet att butiken inte har något svinn och tänker på miljön.
Generellt för den utvecklade världen beror den största andelen matsvinn, enligt Kim Bolton, på att butiker avstår från att köpa in varor som inte ser perfekt ut eftersom de inte går att sälja. Estetiken tycks för kunden vara viktigare än kvaliteten.
I utvecklingsländerna har svinnet snarare sin orsak i att det saknas bra lagringsmöjligheter.