Saltå Kvarn slutar sälja bröd hos andra
Saltå Kvarn drar ner på sin bageriverksamhet. Hädanefter ska man bara sälja sitt bröd i de egna butikerna. En anledning sägs vara den rådande affärsmodellen för bröd i svensk dagligvaruhandel.
Saltå Kvarn fortsätter dock sälja sina ekologiska bröd i egna butiker.
Därmed minskar Saltå Kvarn sin bageriverksamhet och lägger efter sex år ner sitt bageri i Bromma.
– Bageribranschen har förändrats mycket de senaste åren, med koncentration till två-tre mycket stora företag, medan mindre leveransbagerier har fått det svårt. En bidragande svårighet är att livsmedelshandeln inte köper in brödet, utan bara upplåter plats i butiken. Det gör att det blir för mycket returer och därmed också för stort matsvinn. För oss blir det en ohållbar affärsmodell både ekonomiskt och miljömässigt, säger Saltå Kvarns vd Johan Ununger .
Bröd är idag ekonomiskt sett en relativt liten del av Saltå Kvarns verksamhet, förklarar ledningen och framhåller att andra delar, som kvarn och trading, växer.
– Vi ser näringsrikt och bra bröd som en viktig del av kosten och ska fortsätta bidra till att utveckla en bra brödkultur i Sverige. Vi fortsätter att baka ekologiska bröd och sälja i våra egna butiker och vi ska även hjälpa andra att starta bagerier. Det kan också bli aktuellt att etablera fler egna bagerier i andra matbutiker, säger Johan Ununger.