23948sdkhjf

Snickarglädje lyfter handeln

För första gången sedan juli förra året backar möbelhandeln i en månadsmätning. Men för handlare som säljer produkter kring interiör och snickeri gick det desto bättre under sensommaren.
Efter två starka månader visade detaljhandeln i augusti en mer försiktig försäljningstillväxt.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 1,3 procent mellan augusti 2014 och augusti 2015, visar senaste Detaljhandelsindex från Hui research. En kalendereffekt påverkade branschen negativt: augusti hade en extra måndag och en mindre fredag än i fjol.

Högre prisökningar i dagligvaruhandeln

Dagligvaruhandeln ökade med 2,0 procent i löpande priser.

Denna månad var prisökningarna högre än tidigare månader, med prisökningar om knappt 3 procent.

Sällanköp bromsar av värmen

Sällanköpsvaruhandeln bromsade in i augusti. Det förklarar Hui research till stor del med att sommarvärmen kom under perioden.

Delbranschen ökade med försiktiga 0,7 procent.

Trendbrott i möbelhandeln

Möbelhandeln mötte starka jämförelsetal mot augusti i fjol och för första gången sedan juli 2013 visade den negativa siffror.

Även modehandeln hade en tuff försäljningsmånad. Försäljningen av både kläder och skor backade.

Betydligt bättre gick det för bygg- och färghandeln, som ökade med 14,1 respektive 18,6 procent. Framförallt var det en stor efterfråga på produkter kopplade till interiör och snickeri.

Hushållen tror på sig själva

Hushållens förtroende sjönk i Konjunkturinstitutets senaste Barometerindikator. Det är framförallt synen på Sveriges ekonomi som försämrats, medan hushållens syn på sin egen ekonomi stiger.

Hui research drar slutsatsen att regeringens höstbudget kommer att påverka hushållens syn på ekonomin eftersom många svenskar kommer att påverkas av skattehöjningar, sänkta avdrag och sannolika amorteringskrav.

Handels tilltro lite över snitt

Detaljhandelns konfidensindikator backade något under samma period, men ligger på en nivå högt över snittet. Höjda arbetsgivaravgifter för unga och en svag växelkurs påverkar handlarnas framtidssyn.

Detaljhandelsutvecklingen ligger på en tillväxt om 4,7 procent hittills i år, vilket innebär nivåer likt före finanskrisen. Hui:s prognos för helåret 2015 är en tillväxt om 4,5 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082