23948sdkhjf

Omnikanal är en ledningsfråga

LEDARE: Om retailföretagen ska lyckas med sina omnikanalssatsningar måste det prioriteras och hanteras på ledningsnivå.
Just nu är omnikanal ordet på allas läppar inom detaljhandeln. Att ge kunderna en sömlös upplevelse innebär att konsumenterna ska kunna handla i princip när och hur de vill och få samma utbud av varor, samma priser, samma service och samma villkor vare sig de handlar i fysisk butik, via sina datorer eller med hjälp av mobiler. Alla är överens om att det här är den rätta vägen att gå för att tillfredsställa allt mer krävande, bekväma och otåliga konsumenter.

Men alla retailers har inte kommit lika långt i sin strävan att kunna erbjuda kunderna den sömlösa köpupplevelsen. Det diskuteras omnikanallösningar på många olika nivåer hos detaljhandelsföretagen och säker pågår sådana diskussioner i många sammanträdesrum i detta nu.

Det är mycket som ska till för att få den optimala lösningen, det handlar om tekniken, e-handelsplattformar, betalsystem, lagerhantering, distribution, kundklubbslösningar, marknadsföringsfrågor... Listan kan göras lång.

Nyligen hade jag förmånen att få diskutera just omnikanalfrågorna med en grupp representanter från några av landets största detaljhandelsföretag. De här företagen var olika långt framme i sina omnikanalsatsningar, någon hade kört e-handel ett par år och hade den väl integrerad med den fysiska handeln. någon hade nyligen startat och andra låg i startgroparna för att få till en bra omnikanallösning. Och en av de många intressanta frågor som diskuterades var problemet om var i företagens organisation som e-handeln och omnikanalhandeln skulle ligga.

Som det verkar så hanteras omnikanalsorgansationen på lika många sätt som det finns detaljhandelsföretag. Hos vissa ligger den under marknad, hos andra under försäljning, ibland under sortiment och ofta under IT.

Emellanåt man skymta en viss avundsjuka mot de rena e-handelsföretagen som från början har en klar struktur och som till synes har betydligt enklare att tillföra fysiska butiker än vad butikskedjor har att tillföra e-handel. Hos e-handelsföretagen är organisationen uppbyggd från början för att ge de moderna konsumenterna vad de vill ha.

Ska traditionella detaljhandelsföretag lyckas i sina omnikanalssatsningar måste frågan få den dignitet som den förtjänar och drivas i ledningstoppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064