En budget för offentlig sektor
Den budget som presenterades i går omfördelar från privat konsumtion och privata företag till offentlig verksamhet. Konsekvensen blir lägre privat konsumtion och färre handelsjobb konstaterade Swedbank på Svensk Handels budgetanalysmöte i morse..
Budget 2016 innehåller en rad skattehöjningar. Arbete beskattas hårdare med bland annat ökade marginalskatter, ökad arbetsgivaravgift för unga, återinförd särskild löneskatt för personer över 65 år och minskade rot och rutavdrag. Därtill kommer ökade drivmedelsskatter med mera, som tär ytterligare på hushållens disponibla inkomster.
Det blir minskade disponibla inkomster på 13 miljarder – ett Kungens Kurva om man så vill.
Swedbanks Anna Breman satte siffrorna i perspektiv:
– Det går bra för Sverige just nu. Tillväxten andra kvartalet låg på 3,3 procent. Arbetslösheten låg på 7,2 procent i augusti. De som har hög utbildning har relativt lätt att få jobb, medan lågutbildade har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Hon förklarar att regeringens budget omfördelar från privata företag och hushåll till offentlig sektor.
Skattehöjningarna drar in köpkraft som i stället ska användas till satsningar på bostadsbyggande, utbildning och infrastruktur.
– Omfördelningen motsvarar drygt en procent av BNP. Det handlar om inkomstökningar i form av skattehöjningar på 19 miljarder och utgiftsminskningar på 5,7 miljarder.
Pressad Riksbank
Hon förklarar att budgeten dels kommer att innebära en ökad press på Riksbanken – budgeten är så stram att den inte ger Riksbanken hjälp att få upp inflationen.
– Därför kommer Riksbanken att fortsätta med sin extremt expansiva penningpolitik och sänka räntan ytterligare i slutet av oktober spår hon.
Hon konstaterar att Riksbanken och regeringen tycks leva i olika världar och att detta kan skapa stora problem på sikt.
Polariserad arbetsmarknad
Budgeten kommer enligt Anna Breman också att leda till minskad sysselsättning i utsatta grupper medan den leder till ökad sysselsättning i de grupper som redan har lätt att få jobb.
– Det är en global trend att medelinkomstjobb försvinner. Sverige har redan en extremt låg andel okvalificerade jobb. Regeringen har en ambition att höja utbildningsnivån hos de individer som står långt från arbetsmarknaden, men det kommer att ta lång tid innan insatserna får genomslag.
Läs också Ytterligare press på handeln