Vinnare och förlorare i budgeten
Idag på morgonen har regeringen presenterat höstbudgeten. Det finns både vinnare och förlorare i den budget som innebär skattehöjningar på 19 miljarder. En av vinnargrupperna är pensionärerna.
Någon höjning av barnbidraget blir det inte den här gången.
Men en vinnargrupp i regeringens budgetförslag för 2016 är pensionärerna. Basbeloppet höjs och ger därmed en höjning i pensionerna. Bostadstillägget höjs och skatterna kommer att sänkas.
– Totalt kan det bli några hundralappar extra för pensionärerna nästa år, säger Ingela Gabrielsson , privatekonom på Nordea till radions nyheter.
Samtidigt läggs ett förslag som ger kommunerna möjligheten att höja maxtaket på hemtjänsten, vilket kan slå åt andra hållet.
Arbetslösa får mer
Budgeten ger också mer till arbetslösa, när taket i A-kassan höjs.
– Efter skatt, lite beroende på vilken kommun du bor i, kan det bli 3000 - 3500 kronor mer i månaden för den arbetslöse, säger Arturo Arques , privatekonom på Swedbank, till radion.
Ökad skatt på sparande
Nu på morgonen cirkulerar olika uppgifter om hur skattehöjningarna slår. Svenska dagbladet har räknat på att åtta av tio hushåll för höjd skatt. DN har i sin liverapportering andra uppgifter: sex av tio inkomstgrupper får höjd skatt, enligt en tabell i en bilaga till budgeten.
På pressträffen bemötte finansminister Magdalena Andersson frågor om lägre disponibla inkomster:
– De skattehöjningar vi gör eller de utgiftsminskningar vi gör går till andra reformer, sade hon och förklarade på att varken lärarlönesatsningarna eller 15 000 nya hyresrätter finns med i kalkylerna.
Ökat sparskatt
För den som tjänar mycket innebär budgeten förändringar, men åt andra hållet jämfört med pensionärerna. Bland annat trappas jobbskatteavdraget ner, från 50 000 kronor i månaden.
– Som mest kan det betyda en höjd skatt för de som tjänar mest på mer än 2 000 kronor i månaden, förklarar Arturo Arques för radion lyssnare.
Sparandet på sparkapitalkonto eller investeringssparkonto vill regeringen höja skatten på. Höjd bensinskatt, och dyrare rut- och rot-tjänster är andra nyheter i budgeten som kan väntas slå mest mot höginkomsttagarna.
"Inga stora belopp"
I DN skriver Maria Croft att det inte handlar om så stora belopp för någon grupp, men kommenterar på tidningens nyhetswebb:
– Ska man trots allt utnämna en grupp till förlorare får det bli de som har väldigt höga inkomster, använder mycket rut- och rot-tjänster, sparar mycket och kör mycket bil.