Brist på ekomat
Brist på råvaror gör att den svenska livsmedelsindustrin får allt svårare att möta konsumenternas ökade sug efter ekologiska livsmedel.
Ekologiskt har blivit ett allt viktigare nischsegment för den svenska livsmedelsindustrin.
Åtta av tio företag arbetar nu med att försöka bredda sitt sortiment av ekomat, enligt en enkät som Livsmedelsföretagen gjort bland medlemsföretagen.
Vart tionde företag som i dag har ekologiska livsmedel i sitt sortiment siktar på att gå helt över till eko.
Nu uppger 75 procent av företagen med produktion av ekologiska livsmedel att det råder säsongsvis eller permanent brist på ekologisk råvara.
Det är betydligt fler än för ett år sedan.
- Det kan bli allt svårare att mätta konsumenternas ekosug, säger Carl Eckerdal.
Butikernas försäljning av ekomat fortsatte öka kraftigt under första halvåret. Exempelvis redovisar ICA en försäljningsökning på över 50 procent.