23948sdkhjf

En smärtsam separation

I spåren av en hårdnande retailkonkurrens uppstår också tuffa situtationer. Dagens handels redaktion nås med jämna mellanrum av berättelser kring hur en enskild handlare eller franchisetagare kommit på kollisionskurs med den kedja eller franchisegivare som tidigare varit en bundsförvant. Här är en sådan berättelse, om den engagerade sporthandlaren på Västkusen och den internationella sportkedjan.
Läs också Intersports kommentar, i separat artikel längre ned på sidan!

Kungsbackaborna riskerar att få mindre att välja på i sportväg. Efter att i flera år tvingats processa med Intersport känner handlaren Lars Robertsson att slutet på 30 år av yrkesliv i handeln är på väg att få ett tråkigt slut.

– Jag har hela tiden velat göra upp i godo. Jag vi känner oss trakasserade och det går snart inte längre, säger Lars Robertsson till Dagens handel.

Ville kliva av

Meningsskiljaktigheterna med Intersport har pågått sedan hösten 2011. I samband med omstrukturering av kedjan något år senare, ville Lars Robertsson kliva av kedjesamarbetet. Det var lättare sagt än gjort. Aktieägaravtalet stipulerar att handlaren inte kan gå ur innan aktierna är sålda.

– Men eftersom Intersports ledning skrämde andra handlare och sa att de inte fick köpa, kunde jag inte sälja av, hävdar Lars Robertsson.

Efter att slutligen sålt aktierna till vad som Lars Robertsson beskriver som underpris, gick sportbutiken och kedjan skilda vägar. Trodde i alla fall Lars.

Nu vidtog en rättsprocess i flera steg där den stora kedjan sätter in sin fulla arsenal mot butiken Pulssport, som drivs som enskild, inte kedjeanknuten kedja, i Kungsmässan. Intersport försökte stänga butiken, men här gav hovrätten Lars Robertsson rätt.

Tre etiketter fällde domen

Sedan dömdes Lars att betala 900 000 för varumärkesintrång.

– Man var inne och filmande i butiken och hittade tre prisetiketter med Intersportlogo på. Vi hade helt enkelt missat att ta bort tre galgar med tre etiketter. Inte konstigt med tanke på att vi då hade ungefär 65 000 artiklar, säger Lars Robertsson som beskriver ett förlopp där Intersport aktivt försökte sätta butiken i konkurs.

– Kedjan tog till och med kontakt med vår hyresvärd för att visa sitt intresse för lokalen inför vår konkurs. Men vi vände på vartenda öre och lyckades undvika en sådan.

Vill komma åt lokalen”

Nu har Intersport inlett en ny process i Varbergs tingsrätt: mot Lars Robertssson som privatperson med skadeståndskrav på en miljon kronor och mot bolaget på temat konkurrensförbud

– Intersport hävdar att jag som liten, enskild butik tar marknad från dem. Samtidigt öppnade de själva ytterligare en Intersportbutik i Kungsbacka 2008 – då tyckte man minsanna inte att det skulle störa min försäljning...

Lars Robertsson är övertygad om att det handlar om att kedjan vill komma åt hans hyresläge i Kungsmässan och använda fallet som avskräckande exempel.

– Många Intersporthandlare känner sig precis som jag instängda men vågar inte ta fighten, säger Lars Robertsson.

Intersports vd:

Hade hellre löst det på annat sätt”

Intersports vd Ulf Kinneson har valt att svara på Dagens handels frågor om fallet med Kungsbackabutiken skriftligt, på mejl.

Här vidgår han att kedjan har intresse av att finnas i Kungsmässan, men också att man hellre hade sett en lösning på konflikten på annat sätt än i domstol.

Om Intersport själv öppnar en butik i Kungsbacka 2008, och hävdar att det inte stör existerande sportbutiksverksamhet. Hur går då resonemanget, eftersom kedjan nu hävdar det omvända förhållandet: att Lars Robertssons butik, som enskild handlare, stör Intersports verksamhet i sådan grad att han måste stänga?

Detta är en fråga som avser Intersports argumentation i domstolen och vi kommenterar inte detta i media.

Stämmer det att Intersport tagit kontakt med hyresvärden för att anmäla intresse för Pulsens butikslokal?

Intersport har varit i kontakt med hyresvärden för att anmäla intresse för en lokal i Kungsmässan och inte för den specifika butikslokalen för Pulssport.

Lars Robertsson säger att smygfilmning och tre kvarglömda prisetiketter med loggor räckte för att det skulle utdömas 900 000 i varumärkesintrång - var inte det att ta i ”med storsläggan” i onödan?

Intersport fick rätt i processen då Robertsson faktiskt inte följt gällande avtal som alla Intersport-butiker ska följa. Beloppet fastställdes av domstolen.

Kan du med handen på hjärtat säga att det inte handlar om kedjans/någons intresse att ta över lokalen?

Som nämnt ovan, Intersport har ett intresse av att finnas i Kungsmässan, men inte i den specifika butikslokalen för Pulssport.

I ljuset av alla timmar som lagts ner på detta, har det – oavsett hur utgången blir – varit sas ”värt besväret”?

Intersports varumärke och rätten att driva verksamhet under detta är reglerad i avtal med alla handlare och bygger i sin tur på de licenser som Intersport Sverige har från Intersport International. Det är viktigt att respektera dessa avtal och rättigheter. Intersport hade naturligtvis ingen önskan om att driva denna process och hade hellre sett att detta hade kunnat lösas på annat sätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062