23948sdkhjf

Ikea satsar på global e-handel

Ikea gör en internaffär och ändrar ägandet. Syftet är att satsa på försäljningen och bland annat lansera e-handeln globalt.
Ikeakoncernen har ingått ett Letter of intent med Inter Ikea systems holding B.V. om försäljning av Ikea of Sweden AB, Ikea supply AG, Ikea industry och andra verksamheter med koppling till Ikea range and supply. Syftet med ägarförändringen sägs vara att förbättra det franchisesystem som Ikea är byggt på, och att ge de två företagsgrupperna möjlighet att fokusera på sina kärnverksamheter.

– Den nya strukturen ger oss möjlighet att fokusera ännu mer på våra kunder. Nu ökar vi takten och introducerar e-handel på samtliga marknader de närmsta åren och vi har nyligen utökat vår shoppingcenterverksamhet. I en snabbt föränderlig omvärld är detta en spännande agenda som kräver fullt fokus och energi, säger Ikeas koncernchef Peter Agnefjäll.

Ikea-verksamheten baseras på en franchisemodell som etablerades under 80-talet, med Inter Ikea systems B.V. som ägare till Ikea-konceptet och franchisegivare. Ikeakoncernen är den största franchisetagaren, med idag över 90 procent av Ikeas totala försäljning. Verksamheterna inom Ikea range and supply har fram tills nu hanterats av Ikeakoncernen på uppdrag av och genom avtal med Inter Ikea systems B.V. Dessa verksamheter kommer nu att övergå i Inter Ikea systems holding B.V.s ägo. Ikea industry kommer också att ingå i transaktionen eftersom verksamheten är nära kopplad till sortiment och inköp.

Transaktionen är tänkt att slutföras 31 augusti 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516