23948sdkhjf

Höjd skatt för Amazon

Nu blir det hårdare skattetag: näthandelsjätten Amazon behöver redovisa försäljning och vinst i fler länder.


Med början denna månad måste Amazon redovisa sina intäkter från försäljning i Tyskland, Spanien, Storbritannien och Italien i just dessa länder och ingen annanstans. Därmed kommer näthandlaren att behöva betala skatt på vinsterna i dessa fyra länder framöver, och därmed också mer skatt totalt.

Tidigare har Amazon redovisat omsättning och nästan all vinst i Luxemburg, ett land som för att citera DN är " känt för sina skatteavtal med olika företag." Dagens nyheter vet också att berätta att Amazon är ett av flera stora bolag vars skatteplanering nu granskas av EU.

Amazon har förutskickat att en liknande förändring för bolagets franska försäljning är att vänta.

Sätter press på Google

Daily Mail ger den engelska vinkeln och berättar att nyordningen sätter extra press på Google, som också fått kritik för sina skatteupplägg via irländskt bolag.

I en längre artikel på nätet förklarar tidningen konsekvenserna av att Amazon nu måste redovisa sin engelska försäljning i just Storbritannien.

Tidigare har Amazon hävdat att all europeisk försäljning går via Luxemburgbolaget, Den här lågskattekonstruktionen har gjort att näthandelsbolaget kommit undan med miljoner i lägre skatt i Storbritannien. Engelska riksdagsledamöter har kallat upplägget "omoraliskt" och EU- kommissionen har sagt "olagligt", allt enligt Daily Mail. Det blir det alltså ändring på nu.

Röda siffror drar ner skatten

Men Amazons ledning verkar inte oroad över dramatiskt höjd skatt i Storbritannien. Den engelska bolagsskatten beräknas på vinsten och Amazon plöjer in vinsterna i bolaget och kan därmed visa förlust.

Daily Mail citerar Amazon " E-handel är en lågmarginalaffär med stark konkurrens, och Amazon fortsätter att investera runt om i världen, vilket betyder att våra vinster är låga."

Undgår ny straffskatt

The Guardian, som var tidigt ute med nyheten, berättar i sin nätupplaga att Amazons omvändelse under bilan, räddar bolaget från att drabbas av den nya engelska straffskatten på 25 procent för bolag som skattetrixar med olika bolags- och länderupplägg, en skatt som på vitsigt engelskt vis fått namnet Googletax.

Englands finansminister George Osborne har satt sökljuset på internationella teknikjättar som använder avancerade skatteupplägg för att komma undan engelsk skatt:

- Ni är välkomna med öppna armar. Men eftersom vi erbjuder bland de lägsta företagsskatterna i världen, tar vi också för givet att de ska betalas, citeras han i The Guardian med fortsättningen:

– Och om nu missbrukar vårt skattesystem, missbrukar ni också britternas förtroende.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078