23948sdkhjf

De dominerar bokhandeln

En stor kedjeaktör dominerar marknaden med två tredjedelar. Det visar en färsk studie av bokhandelssverige, som tar fasta på de fysiska bokhandlarna.

I senaste numret av tidningen Papper och kontor presenteras en kartläggning av den svenska bokhandelsbranschen.


Grunden är ”En studie av allmänbokhandeln i Sverige våren 2015” – en ny rapport, skriven av Leif Olsson. Med allmänbokhandel menas fysisk bokhandel med ett brett urval. Specialbokhandel och nätbokhandel ingår inte av studien.


I mars i år hade Sverige 298 bokhandelsbutiker med en sammanlagd beräknad omsättning på 2,435 miljarder kronor. Böcker utgör 70 procent av den försäljningen. Den övriga delen består med av pappers- och kontorsvaror.


De är störst


Och det är Akademibokhandeln som dominerar – stort.


Företaget står för två tredjedelar av volymen. Resten av marknaden fördelas relativt jämnt på de fyra resterande grupperna.


Fördelningen av marknadsandelar i procent är: Akademibokhandeln 65 procent, JB gruppen 10, Ugglan 9, obundna bokhandlare 9 och Pocketshop slutligen med 7 procent.


Om man tittar enbart på försäljningen av böcker ökar Pocketshop sin andel från 7 till 9 procent medan Ugglans andel minskar från 9 till 7 procent.


Bokhandelslösa


Rapporten visar att 114 kommuner saknar bokhandel. Det är en ökning med närmare 20 procent sedan 2010.


Hela rapporten finns att läsa på www.svenskabokhandlareföreningen.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078