23948sdkhjf

Försäljningsstoppet för värktabletter i handeln överklagas

Läkemedelstillverkaren Glaxo Smith Klines har överklagat Läkemedelsverkets beslut att förbjuda försäljning av värktabletter med paracetamol i handeln. Överklagan välkomnas av handeln.
Nyligen meddelade Läkemedelsverket att man beslutat att stoppa försäljningen av värktabletter med paracetamol i handeln. Från 1 september ska produkter som Alvedon och Panodil endast säljas på apoteken.

Men nu överklagar läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline, GSK, beslutet. GSK har inte fått ta del av de data som Läkemedelsverket grundar sina beslut på och anser därför att man inte fått möjligheten att bemöta det. GSK anser att ärendet inte har hanterats korrekt och att försäljningsstoppet bör upphävas.

Svensk Dagligvaruhandel, som helt har uteslutits från diskussionerna som föranlett beslutet, kritiserade då inte bara arbetsprocessen utan även att beslutet var taget på lösa grunder. Nu välkomnar organisationen att fler reagerar på Läkemedelsverkets brister.

– Glaxo Smith Klines överklagan visar att det är fler än vi i dagligvaruhandeln som ifrågasätter på vilka grunder Läkemedelsverket har tagit sitt beslut. Vi välkomnar att det är fler som reagerar, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Svensk Dagligvaruhandel, som i februari på eget initiativ skickade in ett remissvar till Läkemedelsverket, anser att Läkemedelsverket inför beslutet skulle ha grävt djupare i underlagen och breddat perspektivet kring tillgänglighet. Framförallt efterlyser dagligvaruhandeln att Läkemedelsverket skulle undersökt om den fyrtioprocentiga ökningen av antalet apotek, apotekens förlängda öppettider samt fördubblingen av förskrivna tabletter sedan 2009 kan ha haft inverkan på ökningen av antalet förgiftningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078