23948sdkhjf

Danska Coop stoppar mikropopcorn

Danska Coop slutar sälja mikropopcorn i sina 1 200 butiker. Orsak: skadliga ämnen i förpackningen.
–Vi har arbetat intensivt med våra leverantörer för att hitta alternativ till emballaget till mikrougnspopcorn, men hittills dessvärre förgäves. Därför har vi nu beslutat att att helt stoppa försäljningen av mikrougnspopcorn, tills det kommer säkra alternativ på marknaden, säger avdelningschef för kemi och nonfood hos norska Coop, Malene Teller Blume .

Emballaget till mikropopcornen innehåller fluorerade ämnen, som enligt forskare är hormonstörande och kan öka risken för cancer, abort och försvagat immunförsvar, skriver Coop i sitt pressmeddelande.

Tillämpar försiktighetsprincipen

Danska Coop arbetar systematiskt enligt försiktighetsprincipen och fasar ut och ersätter kemikalier, som misstänks kunna skada människors hälsa eller miljö.

Danska Coop har under de senaste åren fasat ut sådana ämnen i de egna varumärkena. Så har till exempel bakplåtspapper, muffinformar och annat papper som används i samband med matlagning ersatts av nya varianter. Men just mikropopcorn blev en särskild utmaning, och därför stoppas nu försäljningen i Coops butiker.

– Det är inte olagligt att sälja varor med fluorerade ämnen men vi väljer att lyssna till forskarnas varningar. Vi har en förpliktelse gentemot våra kunder, säger Anna Lise Mortensen på Coop Danmark till NRK.

Norska Coop funderar

Flera media har snappat upp nyheten och norska Dagligvarehandelen skriver att norska Coop under veckan kommer att ta beslut om hur man ska göra i sina butiker.

Aftonbladet skriver att svenska Coop inte har några planer på att stoppa mikropopcornen:

– Vi är informerande om Coop Danmarks beslut och det är bra att frågan om perflourerande ämnen lyfts fram. Vad vi känner till finns det i dag inte något förpackningsalternativ för mikropopcorn, men vi välkomnar en sådan utveckling. Alla varor vi säljer följer gällande lagstiftning. I dag finns inte något beslut om att Coop i Sverige ska sluta sälja mikropopcorn, säger Louise Stephan , pressansvarig på Coop Sverige till Aftonbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078