23948sdkhjf

Fiskars köper engelskt

Finska Fiskars växer vidare. Ett antal engelska premiumvarumärken, bland annat på klassiskt engelskt porslin, köps nu in till koncernen,
Finska Fiskars, kanske mest känt för sina knivar och saxar, köper företagetsgruppen Wwrd. I gruppens portfölj ingår en rad kända hem- och livsstilsvarumärken i vad som beskrivs som "lyxklass". Bland dem Waterford, Wedgwood, Royal Doulton och Royal Albert.

I Fiskars varumärkesportfölj ingår sedan tidigare till exempel Iitala (förvärvat 2007) och Royal Copenhagen (förvärvat 2013). Här finns också Arabia och för svenskar extra välkända Rörstrand.

Växer med fler varumärken

Förvärvet ska ses som ett led i Fiskars tillväxtstrategi. Ledningen skriver i pressinformationen att förvärvet gör Fiskars till ett "ett ledande globalt konsumentvaruföretag inom hem- och livsstilsprodukter i lyx- och premiumklasserna".

Priset är 437 miljoner dollar och säljare av Wwrd är ett amerikansk riskkapitalbolag; Kps Capital Partners.

Nästan dubblad försäljning

Fiskars är Finlands äldsta företag och sålde förra året för 770 miljoner euro. Försäljningen i Europa står för nästan 60 procent, Syd- och Nordamerika för 30 procent och Asien/Australien för sju procent.

Efter köpet, som beräknas slutfört i juli, beräknas försäljningen landa i häradet 1,2 miljarder euro. Fiskars är listat på börsen Nasdaq OMX Helsinki.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063