23948sdkhjf

Second hand-momsen fortfarande het potatis

Stormen är inte över kring momsen och den ideella second-hand försäljningen. - Vi är mycket besvikna och oroade över att finansminister Magdalena Andersson trots löften ännu inte har presenterat ett förslag som låter oss fortsätta att hjälpa människor i socialt utsatta situationer, säger Caroline Andermatt, vd för Myrorna och ordförande för nätverket ideell second hand.
Igår träffade nätverket Ideell second hand, med representanter från Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset, finansministerns stab för att diskutera en konkret lösning på momsfrågan.

Regeringens förslag är att organisationerna ska betala in momsen under 2015 för att sedan få tillbaka pengarna i form av ett bidrag i december månad. Men det förhindrar inte pågående nedläggningar och avvecklingar, anser nätverket.

– Finansministern tycks inte ha förstått hur det fungerar i verkligheten. Vi måste ha en hållbar lösning som innebär att vi kan fortsätta med vårt viktiga arbete utan att lägga mer tid på att ens fundera på momsen, säger Myrornas Caroline Andermatt .

Höjt momsuttag

För drygt ett halvår sedan höjdes uttaget av moms på ideell second hand från 0 till 25 procent. Dessförinnan var second hand-butiker som drivs av ideella organisationer momsbefriade. Men efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen kom Skatteverket fram till att de här verksamheterna konkurrerar med kommersiella, och därför ska betala 25 procent i moms.

Nu stormar nätverket och säger att finansministerns februarilöfte om att presentera en läsning som innebär att branschen slipper stora momskostnader inte verkar gå i uppfyllelse:

- Det gör mig djupt oroad att konstatera att Magdalena Anderssons agerande den senaste månaden inte lett till något annat än att det påbörjade avvecklingsarbetet fortsätter för flera av våra verksamheter, som Umeå. Det hjälper inte om vi får tillbaka pengarna i december, behovet för människor i en utsatt situation finns här och nu, säger Magnus Lundén, enhetschef Röda Korset Sverige.


För socialt utsatta


Den ideella second hand-branschen ger varje år 200 miljoner kronor till människor som lever i socialt utsatta situationer, ger över 7 000 människor arbetsträning och samlar in 22 000 ton textil som annars skulle hamna i soporna, enligt nätverkets pressmeddelande.


I februari kom Europeiska kommissionens besked om att lägga ned överträdelseärendet om moms för ideella föreningar.


- EU har lyft sitt hot och är inte längre intresserade av hur Sverige hanterar momsen på ideell second hand. Nu är det bara upp till Magdalena Andersson att se till att pengarna stannar där de hör hemma; hos utsatta kvinnor och barn, hemlösa, nyanlända flyktingar och alla de andra som vi hjälper varje dag, säger Marika Markovits, ordförande för Sveriges stadsmissioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063