23948sdkhjf

Inför avtalsrörelsen: "Inflationsmålet måste diskuteras"

– Det blir gigantiska problem om vi går in i en avtalsrörelse med två-procentiga ökningar som ett golv. Det är ett golv utan grund. Det säger Mattias Dahl, förhandlingschef på Svensk Handel.
Tillsammans med chefsekonom Jonas Arnberg hade han samlat pressen för en orientering inför höstens avtalsrörelse, där nu handelsarbetsgivarna nu i god tid ville ge sin syn på läget.

Avtalsrörelsen avspeglas mot en verklighet där digitaliseringen pressar handelns aktörer till prissänkningar och där handeln ligger högst i svenska konkurstoppen.

– Handelns tillväxt är god, och vi är tillbaka på en stabil tillväxttakt. Med en stor skillnad. Sedan finanskrisen och framåt har lönsamheten i handeln gått ner varje år. Och till detta kommer nu höjda arbetsgivaravgifter, sade Jonas Arnberg och fortsätter:

– Och organisationerna är redan så trimmade och slimmade att det knappt går att effektivisera mer där.

För högt startvärde”

En av de knivigaste frågorna i kommande avtalsrörelse blir ingångsvärdet. Dagens modell, där inflationen förutsätts ligga runt två procent, fungerar dåligt i en verklighet där inflationen ligger på noll.

– När nu inflationsmålet missas under så lång tid blir det ett problem med att ha två procentiga löneökningar som ett startvärde, eftersom ingen vill se sänkta löner i krontal. Som det nu är utarmas hela systemet, säger Mattias Dahl som därför hävdar att man måste se mer på reallönerna och inte stirra sig blind på de två procenten.

Mattias Dahl visade statistik över reallöneutvecklingen i Europa. Här ligger Sverige i topp.

– Inget annat land har haft sådan reallöneökningar. Men det är ett skört system.

Industrin måste gå först”

Sedan 1997 är den svenska modellen att industrin, det vill säga egentligen den internationellt konkurrensutsatta sektorn, leder avtalsrörelsen.

– Vi har sett att den modellen både gynnat företag och anställda, säger Mattias Dahl som talar sig varm för att den här ordningen måste fortsätta:

– Modellen har angripits från båda håll, också öppet härifrån från arbetsgivarsidan. Men nu har vi sedan senaste avtalsrörelsen på arbetsgivarsidan haft en ingående process där vi tittat på modellen, prövat den mot andra, och sett att den är rätt väg att fortsätta på och mest långsiktigt hållbar.

– Nu måste vi bredda diskussionen om vad inflationsmålet ska ersättas med. Ingångsvärdet borde inte vara en förhandlingsfråga utan en faktisk ingångsparameter, avslutade Mattias Dahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064