Kriminella ligor skor sig på handeln
Stölder för 4,4 miljarder kronor om året och ärenden som läggs ner på löpande band har skapat en enorm frustration bland svenska handlare.
Det konstaterade Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer vid ett anförande på mässan Butiksleverantör på torsdagen.
När man talar om externa stölder och snatterier i svenska butiker handlar det om smått svindlande 4,4 miljarder kronor per år. Vissa butiker är mer utsatta än andra. För dem som råkar mest illa ut – och har de mest stöldbegärliga varorna – töms butikerna i princip så fort de fylls på. Där handlar det till slut om överlevnad:
Straffrabatten ställer till
– Vi har väldigt mycket brott i handeln idag – allt ifrån grova brott som butiksrån till de brott som räknas som mindre allvarliga som stölder. Men de mindre allvarliga brotten är i en sådan mängd att de blir ett stort problem, säger Per Geijer.
En del av frustrationen hos handlarna rör den låga utredningsbenägenheten. Problemet är att handlarna till slut börjar fundera på om det är värt att anmäla. Dessutom ställer straffrabatterna till det:
– Vi har en princip som går ut på att om du begår fler brott så får du ett lägre straff. Dessutom är det så att om mindre allvarliga brott, som stölder, räknas bort när samma gärningsperson begått grövre brott. Det innebär att stöldbrotten konsumeras av grövre brott.
Ligor största problemet
Att det finns folk som stjäl i alla läger är givet. För handeln är det dock idag de kriminella ligorna som är det största problemet. Och även om handlarna kan göra mycket i förebyggande syfte för att skydda sig mot både rån och stölder, klarar man inte av att på egen hand hantera den organiserade brottsligheten. Där efterlyser man hjälp från polisens sida.
– Det är enorma summor som lyfts ut ur våra butiker varje dag. Varje stöld är relativt liten, med det handlar om 4,4 miljarder som i slutänden hamnar i fickorna på den organiserade brottsligheten. Då kommer de här pengarna att bekosta de brott som våra politiker faktiskt tar på allvar, som skottlossningar och narkotikahärvor, konstaterar Per Geijer.
– Man måste bekämpa småbrotten och det gör vi inte idag. För att komma åt dem behöver vi en handelspolis.
Hanna Stenvall, chefredaktör Skydd och säkerhet