23948sdkhjf

Fortsatt stark detaljhandel

HUI research presenterade på tisdagen sin konjunkturrapport för 2015 - 2016. Den visar en fortsatt stark utveckling inom detaljhandeln.
Låg ränta, svag inflation, högt sparande och inkomstökningar gör att förutsättningarna för konsumtion är fortsatt goda för 2015 och 2016. En stark befolkningstillväxt - under 2014 ökade befolkningen med 102 491 personer - bidrar också till konsumtionsökningen.

Prognosen för 2015 är att detaljhandeln kommer att öka med 3,0 procent. Dagligvaruhandeln ökar med 2,5 procent medan sällanköpshandeln kommer att öka med 3,5 procent.

- Att sällanköpshandeln ökar starkare än dagligvaruhandeln är ett tecken på att konjunkturen är starkare, säger Elin Gabrielsson analytiker på HUI.

En stark bostadsmarknad ger ordentlig skjuts åt möbelhandeln också under 2015.

2014 var ett kanonår, med en ökning på 8,0 procent. Därför är jämförelsetalen starka. Årets prognos för möbelhandeln är 3,0 procent.

- Vi räknar med fortsatt bra tryck i möbelhandeln, eftersom räntorna är låga, men när amorteringskravet träder i kraft den 1 augusti, kan det få en dämpande effekt, säger Elin Gabrielsson.

Sparkvoten ligger rekordhögt just nu, på 8,2 procent. Samtidigt börjar många sparare finna att sparande inte är lika lönsamt i dagens lågräntemiljö. Det gör att hushållen kan tänkas ta av sitt sparande för att konsumera, enligt analytikerna på HUI research.

För 2016 är HUI-prognosen en tillväxt på 3,5 procent för detaljhandeln totalt, uppdelat på 3,0 procent för dagligvaruhandeln och 4.0 procent för sällanköp.

Försäljningen väntas alltså fortsatt vara stark. Det blir en god volymtillväxt men prispressen i sällanköpsvaruhandeln kommer att vara stark, och prisökningarna inom dagligvaruhandeln kommer att vara måttliga.

- Lönsamheten inom handeln väntas inte stiga, och ökade arbetsgivaravgifter kan ge ytterligare press, säger Elin Gabrielsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078