En ekvation som inte går ihop
Men en fråga som sällan – för att inte säga aldrig – diskuteras djupare är säkerhet. Och ändå är det en central fråga, det handlar ju såväl om både kundernas och medarbetarnas säkerhet som att förebygga att butiken utsätts för olika former av brott – allt från bedrägerier till stölder och rån.
Säkerheten i handeln borde vara ett högaktuellt ämne just nu. Under året startar det stora sedelutbytet, något som kommer att påverka handeln i högsta grad. Totalt ska 330 miljoner sedlar och 1,9 miljarder mynt till ett sammanlagt värde av 94 miljarder kronor ska bytas ut under de närmast åren. I oktober lanseras de nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna. Kunder kommer att vilja göra sig av med gamla sedlar och gamla och nya sedlar ska transporteras till och från butikerna.
Det ställs stora krav på handeln, som årligen satsar stora belopp på att investera i säkerhet. Allt från stöldlarm till kassasystem som är så slutna som möjligt. Liksom brandlarm, låssystem, personalutbildningar – listan kan göras lång.
I detta nummer av Dagens Handel kan vi också avslöja att den enskilda handlaren har långtgående skyldigheter att förhindra ekonomisk brottslighet, något som säkerligen för många är okänt.
Handlaren är exempelvis skyldig att vidta flera åtgärder för att förhindra penningtvätt, något som förväntas öka i samband med det pågående sedelbytet. Kriminella måste göra sig av med sedlar som kommer att bli ogiltiga, och ett sätt att göra det är via handeln. Att fråga ut kunden, neka till köp och rapportera till finanspolisen vid misstänkt penningtvätt är några av butikens skyldigheter.
Det här innebär ytterligare press på medarbetare i handeln, som redan idag på många sätt är utsatta. Liksom ytterligare kostnader - eller minskade intäkter - för företagen. Resurser som hellre skulle kunna satsas på att öka kundernas köpupplevelse.
Samtidigt rapporterar de stora säkerhetsföretagen om rekordvinster. Någonstans går säkerhetsekvationen i handeln inte ihop.